Време спорта и разоноде

Европска лига шампиона у стоном фудбалу је такмичење на коме ће учествовати најбоље мушке и женске екипе из целе Европе, одржаће се од 30. новембра до 2. децембра 2018. године у Београду. Претходни домаћини су били Аустрија, Немачка, Француска и Италија, Наш гост је Милош Ђорђевић из Федерације стоног фудбала Србије.

Ексклузивно ћемо испратити подухват клуба за спортско пењање Ас, уз госта у студију, и- ако буде било могуће- директно из утробе Земље. Пећина се зове Сербачка пећ, а у новије време позната као Владикина плоча. До сада је била позната у дужини од 660 метара, а новијим истраживањима приближава се дужини од 1км. Налази се на Старој планини у клисури Височице... Позната је од раније, као пећина са монументалним улазним порталом од скоро 30 метара. Екипа ПК АС је, истраживањима током протеклих пола године, продрла у до сада непознати доњи ниво, који је такође великих димензија и препун је пећинског накита. Најзаслужнији за ово откриће су Ненад Ранчић и Јелена Петковић, спелеолози који су имали довољно инспирације и упорности, да месецима детаљно претражују ову и остале пећине у овом делу Старе планине. Стручни аналитичар по том питању у нашем студију је Дејан Лонић, који је и сам активно учествовао у овом истраживању.

`Србија Маратон`, у организацији Атлетског савеза Србије, први пут одржаће се сутра, тркама на пет и 10 километара, са стартом и циљем код Београдске арене. Горан Драча, потпредседник ФK Спартак говори о актуелном тренутку суботичког суперлигаша. Чућемо и Ана Марију Жујовић, фитнес инструктора, али и активну такмичарку. Не само то, пре неки дан је у Аранђеловцу освојила титулу државне првакиње. Очекује је Светски куп у Лас Вегасу, као и шампионат Европе у Белгији.

СОС дечје село Краљево обележило је годишњицу постојања. Пре 13 година, постављени су темељи за изградњу 14 кућа пуних љубави за децу без родитељског старања. У хранитељским породицама у СОС дечјем селу одрасло је и осамосталило се око 135 девојчица и дечака из целе Србије. Тренутно, у четрнаест породица живи седамдесеторо деце, о којима брине 14 СОС мама и један СОС родитељски пар. Овај концепт бриге о деци без родитељског старања јединствен је и по томе што се деца не раздвајају од биолошких браће и сестара и што се за свако дете прави индивидуални план развоја. На ову тему разговарамо са директорком дечјег села Борком Лукић.

Тачно на стогодишњицу уласка српске војске у престони Београд, одржана је премијера филма `Кад наранџа у Сланце дође`, Роберта Петровића, дипломираног студента режије Академије уметности у Београду. Поводом стогодишњице од пробоја Солунског фронта, редитељ и екипа филма овом причом одају почаст својим прецима и борцима за отаџбину. Уз редитеља, биће ту и млада, 18-годишња глумица Невена Игњатовић, на чији рачун су пали силни комплименти већ на премијери у Центру за културу `Влада Дивљан`.

Ненад Милосављевић и његов брат Предраг пре неки дан изненадили су суграђане у Нишу, неформалним окупљањем у вези добре музике и акустичним концертом у центру града на Нишави. То је била својеврсна најава јубиларних концерата једног од највећих српских бендова свих времена, биће одржани 9. новембра у Београду и 16. у Нишу. Неша Галија се показао и као изузетан редитељ за спот грандиозне баладе с новог албума- `Кад би ти отишла из овог града`, рађене по тексту академика Матије Бећковића. Фронтмен Галије причаће нам о свему томе, укључујући и доживљаје са концерта групе Џетро Тал, коме је присуствовао, то је један од ансамбала који је прилично утицао на звучну структуру Галије у почетној фази њеног рада.

Током емисије чућемо и Теодору Ињац, младу шахисткињу која је постигла резултат за анале. Освојила је бронзану медаљу на Светском првенству за младе, одржаном у Порто Карасу у Грчкој. У категорији до 18 година забележила је само један пораз. Стручњаци кажу да је ово један од највећих успеха наших представника, тим пре што се Теодора пласирала између Рускиња и Индијки, које важе за светске велесиле у древној игри. Подсетићемо да је млада играчица пре четири године, такође у Грчкој, истина у Кавали, освојила злато у брзопотезном шаху, уједно је и актуелна сениорска шампионка Србије.

Од свега по мало, за свакога по нешто - ове девизе држи се и ново издање породичног магазина Радио Београда 1, предлажући вам интересантне догађаје из света који нас окружује. Биљана Kрстић и њен Бистрик имају концерт 9. новембра у `Kомбанк` дворани. `Јединство супротности`, тако се зове изложба Бисерке Петровић у галерији СУЛУЈ. `У једном даху`- изложба фотографије Ружице Миловановић, биће представљена у Музичкој галерији Kоларчеве задужбине. Отварање изложбе `Наша историја, наша сећања` заказано је за уторак у Француском институту у Београду. У понедељак је у галерији `Ремонт` отварање изложбе сликарских радова Јелене Мијић. Представа "Роман о Лондону", према истоименом делу Милоша Црњанског, премијерно је изведена у Београдском драмском позоришту. Данас је последњи дан фестивала „Дани Данила Лазовића", шестог по реду- чућемо утиске и актуелности од директора манифестације Милорада Микија Дамјановића, иначе глумца. Изгледа да је, макар по реакцији публике у Прибоју, најдирљивији био моменат када су млади глумци показали све што знају, у знак сећања на великог уметника.

У галерији `Арт 55` у Нишу у понедељак ће бити отворена изложба `Утопија`, аутора Николе Радосављевића. У галерији УK `Пароброд`, отворено је Прво међународно бијенале литографије. У питању је ауторски пројекат др Марка Kалезића, у оквиру кога су представљени радови 28 уметника из 13 земаља. У Малој галерији УЛУПУДС-а јуче је отворена изложба одевних детаља, под називом `Између игре и стварности`,аутроке Маје Студен. У Удрузењу љубитеља уметности "Прозор" у Београду , одрзаце се `Поетски кабаре` у организацији песницке трупе `Виле`. У току је четрнаести позоришни фестивал `Театар у нама` , у Аранђеловцу, о њему прича директор Центра за културу и образовање и уједно ове манифестације, књижевник Саша Симоновић. Синоћ је представљен први годишњак Опере и театра `Мадленијанум`. Петнаести међународни фестивал `Чембало- жива уметност` почео је јуче и траје до 15. новембра. `Моје омиљене ствари`, назив је изложбе Иве Бркић, биће отворена 7. новембра у Уметничкој галерији `Стара капетанија`.

Књижевно дружење мултимедијалног карактера `Двокњижје- Псалми у свили душе`, ауторке Наде Аничић Црљеница, академика Српске краљевске академије иновативних наука и уметности, у петак, 9. новембра у Лесковцу, у Саборној цркви Свете Тројице. На дванаестом Фестивалу српског филма фантастике, одржаном у београдском СКЦ-у, награду „Коскар" за најбољи филм добило је анимирано остварење „Непутовања", Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег, које је жири наградио и за најбољи сценарио.У понедељак. Удружење `Тачка сусретања` из Вршца приређује сусрет са инспиративном Снежаном Радојичић, која у Салон код Порте стиже са невероватним причама са путовања по Северној Кореји. Нова самостална изложба Иване Живић биће отворена у уторак, 6. новембра. Изложба `20/20` отворена је синоћ у биоскопу `Балкан`, о томе нам говори Верица Сујић. Весна Петковић,џез  певачица и професорка на џез одсеку ФМУ, са боравиштем у Грацу, први пут ће наступити пред београдском публиком, са својим бендом Who Man Dog, у понедељак, 5. новембра, у клубу `Стари Битеф-Soul Society`. Дан пре су у Нишу, а у уторак у Новом Саду.

Представа `Тероризам` на сцени је Позоришта младих у Новом Саду, сутра к`о некад у осам. Из Института за уметничку игру нас обавештавају да је недавно, на престижном догађају у Шведској, Србија имала три представника и да је то био врло занимљив скуп љубитеља ове врсте уметности, чућемо професора, кореографа и балетског играча Александра Илића. Наредне суботе, у драгачевској Вичи, крај Лучана, биће одржана смотра народних обичаја `Митровдан`. И у Сечњу ће 8. новембра бити одржан `Митровдански сусрет`. Музички фестивал `Шумадија фес`т одржава се од 9.до о 11. новембра у Крагујевцу. Филмски фестивал `Слободна зона` на програму је 7. новембра. Међународно бијенале визуелних уметности `Библиотека- отворена књига Балкана`, у организацији Центра за визуелна истраживања `Круг`, дешава се у Чачку од 5. до 10. новембра. Царичин град Лебане сутра ће бити домаћин још једне `Џипијаде 4x4`. Планинарски клуб `Копаоник` од 9. до 11. овог месеца одржава републичку планинарску акцију `Шаторице`.

И ове суботе пратимо кретање резултата на утакмицама Супер и Прве лиге Србије, као и на сусретима значајнијих европских фудбалских шампионата. Биће још гостију и актуелности из света спорта, јавног, уметничког и културног живота. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза куинарства Милијана Стојанића. Дом омладине Београда, `Академија 28`, `Мадленијанум` и Културни центар Чукарица и овга пута обрадоваће редовне слушаоце нашег породичног радио магазина улазницама за фине културне догађаје.


Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се