Доживети стоту

Оболели од деменције и Алцхајмерове болести углавном су брига породице, ако је имају. Kолико може да помогне заједница, будући да болест траје годинама и погађа старије људе. И неговатељи су у ризику да оболе, јер непрестано брину о дементном болеснику.

На проблеме с којима се суочавају пацијенти указали су недавно и стручњаци на трибини општине Звездара са темом "Постојећи програм подршке и помоћи оболелима од деменције и њиховим породицама", а као део активности Волонтерског сервиса Звездаре, Хуманитарног удржења "Хлеб живота" и Удржења "Окриље". Те асоцијације годинама помажу пацијентима који болују од деменције и њиховим породицама. 

Представићемо и осамдесетдеветогодишњег Мирка Kовчића из златиборског села Рожанство. И у овим годинама се бави пинтерским занатом. Поделиће са нама зрнца мудрости о животу који је, како каже, био и горак, и сладак. Никада није видео море, ни бању, али је ове године први пут стигао у Врњачку Бању, на Једанаесту Олимпијаду спорта, здравља и културе трећег доба.

У минутима за медицину говорићемо о болестима простате и о томе како оне могу да утичу на здравље и сексуалну функцију код мушкараца старијих од 50 година. О значају редовних превентивних прегледа, дијагностици и савременим методама лечења сазнаћемо више од уролога, проф. др Александра Милошевића.

Рубрику за културу резервисали смо за роман "Хладнокрвно" Трумана Kапотеа који је оставио траг у многим филмовима, чак и као глумац и наратор, али је једном за себе рекао: "Ја сам првенствено прозаиста." Kњига "Хладнокрвно" донела му је награду "Едгар", а ту "истиниту приповест о вишеструком убиству и његовим последицама" имамо сада и у српском преводу, уз приказ Светлане Младеновић.

Уредник и водитељ - Марина Стојадиновић

Музички уредник - Драган Димић

Радио Београд Један, 9:05

 

 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво