Којекуда

На десетак километара од Лознице, у подножју планине Гучева, расуто је јадарско сеоце Тршић.

Ово насеље је у литератури познао као родно место реформатора српског језика, Вука Стефановића Караџића. Знаменито место Тршић, тачније спомен кућа Вука Стефановића Караџића, је први музеј на отвореном у Краљевини Југославији. Подигнута је (17. септембра) 1933. године на иницијативу чланова Одбора за подизање спомен обележја Вуку Стефановићу Караџићу. Новчана средства прикупљана су широм целе ондашње Краљевине Југославије. Највише су се одазвали ученици основних и средњих школа као и Министарство финасија и Министарство просвете.

Обновљена кућа представља својеврстан спој начина живота српског сељака с краја 19. века и Вуковог животног пута и рада. Те 1933-ће је у дворишту Вукове куће одржан Вуков сабор, манифестација која се без прекида одржава и данас, и која је јединствена и најстарија на овим просторима.

У Знаменитом месту Тршић садржаји су временом обогаћивани и објектима народне архитектуре, али и новим садржајима: изложбама, експонатима, радионицом старих заната, мултимедијалном учионицом, поставкама везаним за етнологију и језик.

Одлуком Владе Републике Србије кућа Вука Караџића са околином је проглашена за знаменито место 2002. године. Комплекс је под заштитом државе, а Знаменитим местом Тршић управља Центар за културу „Вук Караџић".

Причу забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Насловна страна - спомен кућа Вука Стефановића Караџића, аутор: Ванилица - Сопствено дело, commons.wikimedia.org

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво