Новости дана

У Београду се, низом догађаја, обележава стогодишњица ослобођења у Првом светском рату. У 20 часова биће одржана свечана академија у центру Сава, којој ће присуствовати председник Александар Вучић. У холу Старог двора биће отворена изложба Амбасаде Француске, а Архив града Београда отвориће изложбу посвећену ослобађању у Првом светском рату.

Поводом обележавања сто година од ослобођења Београда државни секретарка Министарства француске војске Женевјев Даријесек је положила венце на Француском војном гробљу. Она је подсетила да ће 11. новембра у Паризу на обележавању стогодишњице од потписивања примирја у Првом светском рата присуствовати више од 60 шефова држава и влада, међу којима и председник Србије.

Министар одбране Александар Вулин је у разговору са Женевјев Дарјесек истакао да је савезништво у Првом светском рату дало снажан печат односима две земље које ове године обележавају 139 година од успостављања дипломатских односа. Оценио је да је трансформација такозваних „Косовских снага безбедности" у такозвану „војску Косова" за Србију неприхватљива, јер представља кршење Резолуције 12 44, према којој је КФОР гарант безбедности и стабилности на простору јужне српске покрајине. Женевјев Дарјесек је изјавила да Француска разуме бригу Србије због ситуације на Косову и Метохији и поручила да све треба да се одвија у складу са Бриселским споразумом.

Осам америчких конгресмена затражило је од државног секретара Сједињених Америчких Држава Мајка Помпеа подршку Србији у трагању за мирним, одрживим и кроз преговоре постигнутим решењем за односе са Косовом.

"Иницијатива Србије за помирење са Косовом не само да указује на то да је решење тог спора на видику, већ нуди јединствену прилику да се рашчисти пут несметаној интеграцији целог региона Балкана у Западно друштво", наводе конгресмени у писму Помпеу.

Пословну климу у Србији 79 одсто чланова Америчке привредне коморе оценило је стабилном тројком (на скали од један до пет), 73 одсто компанија очекује раст пословања, док 58 одсто планира нова запошљавања у идућој години.

Као највећи изазов за пословање оцењена је предвидљивост промене прописа и високи износи фискалних и парафискалних намета. То је показало истраживање које је представљено на годишњој конференцији "Шесто пролазно време - откључавање реформи?".
Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи