Време спорта и разоноде

На младима свет остаје и када је стрељаштво у питању. Двоје српских стрелаца, учесника Олимпијских игара младих у Буенос Ајресу, Марија Малић и Алекса Митровић, на такмичењу у Аргентини дошли су до бронзаних медаља ваздушном пушком. Тачку је минулог викенда ставио тим Србије, који је на завршном турниру Европске лиге младих (стрелци од 14 до 18 година), одржаном у Финској, освојио сребро ваздушном пушком. У гостима нам је овог поподнева управо Марија Малић, јуниорска репрезентативка Србије, која је - да подсетимо - у фебруару месецу, на Европском првенству у Ђеру пообарала силне рекорде. 

На Светском јуниорском првенству у џудоу, одржаном у Насау на егзотичним Бахамима, селекција Србије освојила је две медаље, обе бронзане- једна је у власништву Ање Обрадовић, друга на грудима наше гошће Андрее Стојадинов, иначе чланице Црвене звезде, и то у категорији до 48 килограма. Треба истаћи да је млада Панчевка сениорска првакиња Србије, као и европска вицешампионка у конкуренцији млађих сениорки, до 23 године.

У Великој дворани Коларчеве задужбине вечерас ће бити одржана премијера дугометражног документарног филма „Теслин народ". Редитељ Жељко Мирковић открива до сада неоткривене приче о чувеним Србима у Америци, њиховом доприносу развоју човечанства и активном учешћу у стварању историје САД. Филм „Теслин народ" представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.  Непосредно уочи прве пројекције овог филма на српском тлу, у студију ће нам се придружити глумац Џек Димич, који у овом остварењу тумачи лики великог научника Николе Тесле.

Сви они који се жале да стално трче и раде, а да нису довољноплаћени, коначно имају могућност да свој `зној` праведно уновче. То им омогућава мобилна апликација `Глук`, коју су осмислили Владимир Џоџо из Београда и Берислав Сокач из Загреба. Помоћу ње, сви који су физички активни, сваку кап зноја могу да претворе у виртуелне новчиће `гоукоине`, помоћу којих потпуно реално остварују и до 25 одсто попуста на куповину у више од 200 компанија у Србији. Управо од данас, ова апликација има и региoнални карактер, па ето разлога за `трку` широм Балкана. Све ће нам то, пред микрофонима Радио Београда 1, разјаснити један од ова два надарена момка, Владимир Џоџо.

И ове суботе `шпартамо` широм Србије, у потрази за интересантним дешавањима из области спорта, јавног, културног и уметничког живота. Фондација `СОС Дечја села Србије` јуче је у Краљеву обележила 14 година од оснивања села у овом граду. Појединачно и екипно првенства Србије у кросу и шампионат Србије у кросу за ветеране одржава се данас у организацији Атлетског клуба Панонија из Панчева. У току је 12. издање фестивала српске фантастике `Око за око`, траје још данас и сутра у београдском СКЦ-у. Циклус концерата на новом Стенвеј клавиру за изузетне госте Коларчеве задужбине тек што није почео. Драма `Ана Карењина` поново је на сцени `Мадленијанума`, и то другог новембра.

Отварање изложби Јелене Мицић и Снежане Златковић заказано је за вечерас, у галерији `Рефлектор`, у организацији Удружења визуелних уметника Ужица. `Метрополис  блуз фест 2  и ове године у току месеца новембра окупља најквалитетније српске блуз саставе и извођаче млађе и старије генерације у Музичкој кући `Метрополис`.У првих месец дана трајања, изложба ''Перцепције- -Жена по мери друштва'' у Галерији Матице српске бележи изузетно интересовање и посету. Данас од 18 часова 18.00 сати, посетиоци изложбе имаће прилику да се боље упознају са ликом и делом познате српске сликарке с почетка 20.века, Зоре Петровић. Срђан Симеуновић Бонаћо, у среду, 31. октобра, у Кући Ђуре Јакшића, представиће јавности нову збирку поезије `Љубав и други покушаји`. Призната певачица Бети Ђорђевић направиће својеврсни музички времеплов у `Божидарцу`, прексутра, уз пријатеље и чланове хора `Краљ Петар Први`.

Господин Раде Пантелић је јединствена појава на нашем песничком небу. Знамо га као аутора који је члан удружења `Поета`, али и као аутора који редовно прави своје уметничке вечери,са одабраним стиховима и колегама и публиком који воле лепу, писану и исказану реч. Дошао је до сусрета број 61, који ће се одржати у Центру за културу `Влада Дивљан`. И нашу емисију почастио је специјалном захвалницом, док ће редовне слушаоце породичног магазина Радио Београда 1, уз лепе риме, обрадовати и примерцима својих песничких збирки.

Пратићемо и кретање резултата на домаћим и међународним фудбалским утакмицама, онима које се играју у термину ове емисије. Најављујемо и трку формуле 1 за `Велику награду Мексика`. У ишчекивању новог, другог по  реду албума своје групе, у студио нам долази Јована Ковачевић, солисткиња `Харлекин` бенда, који је јуче избацио на видео тржиште нови спот и кавер верзију теме Срђана Миодраговића Јула `Месец је сам пловио`, познату нам и из филма ‚Црна Марија`.

Од свега по мало, за сваког нешто, и ове суботе у `рекреативном` делу нашег породичног магазина, макар се трудимо да читава емисија буде таква. Најављујемо Међународни џез фестивал у Kрагујевцу, одржава се сутра. У галерији `Луцида` у Чика Љубиној улици у Београду, синоћ је представљена нова изложба уметнице Kатарине Недељковић, под називом `Актуелизација личног`. Треће издање Фестивала музичког филма - `Паралелне Визије`, одвијаће се од среде, 31. октобра, до недеље, 4. новембра, у биоскопу - `Арт Биоскоп Kоларац`, у оквиру Kоларчеве задужбине. Изложба `Kошуља- увек`, ауторке Маје Марјановић, отворена је јуче у Манаковој кући. За оне који воле добар залогај, ту је уобичајени рецепт витеза кулинарства Милијана Стојанића, као и најава `Сармијаде` у Бачкој Тополи, планирана је за идућу суботу, 3. новембар.

Шездесет трећи сазив уметника у Уметничкој колонији Ечка- `Слика 2018`, обухвата боравак и рад петоро истакнутих савремених визуелних уметника у павиљону Уметничке колоније. Представа `На клупи`, редитеља Петра Пјера Рајковића, изведена је на малој сцени Kултурног центра Чукарица. Београдска `Арте` галерија наставља излагачку сезону изложбом `Џамоња- скулптуре и пројекти`. Представљена је монографија Народног музеја у Kрушевцу, из пера Драгана Рашковића. У Музеју афричке уметности окупиће се сутра полазници новог, проширеног издања курса „Kултурна историја старог Египта" .У Галерији савремене уметности у Пожаревцу у уторак ће бити отворена изложба `Поглед кроз прозор`, Димитрија Пецића. У Бибилиотеци града Београда у уторак ће бити отворена изложба `Спиритуал`, аутора Наталије Миладиновић и Здравка Јанковића. Kоначно, Удружење балетских уметности Србије сваке године додељује награду `Димитрије Парлић`- уз актуелне лауреате, играче и кореографе, награда за животно дело додељена је Ашхен Атаљанц.

Уредник и водитељ Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво