Новости дана

У Србији је данас државни празник - Дан сећања на све жртве из Другог светског рата. Крај споменика стрељаним ђацима и професорима у крагујевачким Шумарицама одржана је традиционална антиратна манифестација "Велики школски час", у знак сећања на 21-ви октобар 1941-ве године, када је немачка окупациона војска убила око три хиљаде становника Крагујевца и околних места. Међу њима је било и 300 ученика и петнаесторо деце старости између 8 и 15 година.

Доскорашњи амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић рекао је за Радио Београд 1 да питање пријема Косова и Метохије у тој институцији није решено. Танасковић је, гостујући у емисији Седмица, рекао да је пријем Косова и Метохије стратешки циљ власти у Приштини и њихових међународних покровитеља. Очекује да ће наредне године поново бити покренут захтев за пријем КиМ у Унеско.

Наглашава да је српска баштина на Косову и Метохији, иако је под заштитом Унеска, и даље у опасности, а да је јасно да је угрожавају они који тамо спроводе власт, с обзиром на то да Србија нема могућност да делује на терену.

Амерички председник Доналд Трамп најавио је да ће се Сједињене Америчке Државе повући из Споразума о ракетама средњег и малог домета јер Русија, наводно, крши одредбе тог споразума. Председник Русије Владимир Путин раније је рекао да би било какво повлачење Вашингтона довело до реципрочног одговора Москве. Споразум о уништењу ракета средњег и краћег домета из 1987-ме године забрањује производњу, тестирање и распоређивање нуклеарних и конвенционалних ракета домета од 500 до 5 и по хиљада километара, и односи се на балистичке и крстареће ракете које се лансирају са земље.

Повлачење Америке из споразума са Русијом о нуклеарним снагама средњег домета, могло би да изазове рат, изјавио је шеф Одбора за медјународне послове Савета Руске Федерације Константин Косачев. Затражио је сазивање седнице Савета Безбедности Уједињних Нација, на којој би се разговарало о "критичној ситуацији".

Један од најпосећенијих сајмова код нас, Сајам књига, почиње данас. До 28. октобра представиће се око 1000 учесника из земље и света. Почасни гост 63. медјународног сајма књига је Мароко. Сајам ће свечано отворити књижевник Матија Бећковић, а у име земље почасног госта, присутне ће поздравити историчар и писац Абдулах Бусуф.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Тина Амић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво