Новости дана

На данашњи дан пре 74 године јединице Народно-ослободилачке војске и Црвене армије ослободиле су Београд. Битка за ослобођење нашег главног града трајала је десет дана, нанет је тежак пораз немачкој армији. Погинуло је око три хиљаде бораца и хиљаду војника Црвене армије. Данас низом манифестација обележавамо ослобођење. Дефиле "Кораком победе до слободе" део је манифестације „Дани слободе” којом се ове године, осим ослобођења Београда у Другом светском рату, обележава и 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату.

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер изјавио је да у преговорима Београда и Приштине нема бланко чекова ни црвених линија, али је истакао да би до договора требало да дође што пре. Ми бисмо волели да се постигне потпуна нормализација односа, а то је сложен изазов, рекао је Палмер у интервјуу за нашу телевизију. Нагласио је да би сваки договор морао да буде вишедимензионалан, јер би имао безбедносни апект, политичку и економску компоненту, нешто о имовини Српске православне цркве, о Газиводама и о Трепчи. Он није директно одговорио ни на питање да ли споразум о нормализацији, какав год да буде, подразумева да Србија мора да призна независност Косова.

Осамдесет посланика македонског парламента подржало је уставне промене, после којих ће Македонија променити име у Република Северна Македонија. Грчка ће, за узврат одблокирати евроатлантске интеграције те државе.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан и висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини поздравили су одлуку македонског парламента о приступању изменама устава те земље ради примене Преспанског споразума о имену те бивше југословенске републике.

Хан и Могеринијева истичу да је то "јединствена прилика да земља одлучно крене даље на свом путу ка Европској унији , као и за помирење у регону".

Саудијска Арабија је признала да је саудијски новинар Џамал Кашоги мртав. Та држава је саопштила да је умро у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу приликом туче са људима које је тамо срео. "Истрага је још у току и до сада је ухапшено 18 Саудијаца ", наводи се у саопштењу саудијског тужиоца. Саветник Краљевског суда Сауд ал-Катани и заменик директора обавештајне службе Ахмед Асири смењени са својих позиција.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Марица Сердар.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи