Време спорта и разоноде

Србија је првак света. Највећи успех у историји женске одбојке. У финалу Светског првенства у Јапану, Србија је савладала Италију резултатом 3-2. После бронзе из 2006. године, наше девојке су освојиле и најсјајније одличје. У врло напетом и неизвесном мечу, било је- по сетовима- 21-25, 25-14, 23-25, 25-19 и, коначно, 15-12. Прелепе вести са Далеког истока, као диван почетак још једног издања породичног магазина Радио Београда 1. Крајем јула почеле су припреме наших најбољих одбојкашица за Светско првенство које је исписало још једну дивну страницу српског спорта. Кренуло је у Ковилову, завршило у Јокохами, на најлепши могући начин. Чаробнице овог спорта дале су све од себе и успеле да приграбе тако драгоцену и толико жељену медаљу. Данашњу емисију почињемо управо причом о јапанским успесима изабраница Зорана Терзића, уз коментаре неколико наших најпознатијих одбојкашких тренера. Леп и радостан дан за Србију. Један од оних за које се живи, када се човек бави спортом. Или, макар, навија - дисали смо с нашим лепотицама од почетка до краја шампионата планете. У Хамамацију, Нагоји и, ево, у Хирошими.

Није било лако Бојани Миленковић, која је- после медаље у Бакуу- заслужила и добиће и ову из Јапана. Није, јер је, услед повреде предњих укрштених лигамената и менискуса левог колена, морала да напусти Светсвко првенство и оде у Италију, на клинику Вила Стјуарт, где јој је урађен оперативни захват. Доктор, чувени професор Пјерпаоло Маријани, који је својевремено излечио и фудбалског аса Франческа Тотија, саопштио је да је све добро протекла, али ипак остаје жал што млада играчица, нова чланица Скандићија, није могла да дочека завршницу такмичења планете у `земљи излазећег сунца`. Назваћемо је у Рим, где се опоравља, да видимо како се осећа и како је из болничког кревета испратила завршницу Светског првенства.

Позната атлетичарка Соња Столић нови је члан стручног штаба АК Партизан, коме се прикључио и њен супруг Бранислав Лазић из Републике Српске, који је дипломирао на Факултету физичке културе на Палама. Соња је, током успешне тркачке каријере, освојила пет европских медаља и чак десет титула првакиње Балкана у кросу. Сада се потпуно посветила тренерском занату и сигурно је да ће имати шта да каже и покаже `онима који долазе`, у свету `краљице спортова`.

Ни најпедантнији хроничари не могу да забележе колико је великих успеха постигао током каријере Дамир Микец, репрезентативац Србије у стрељаштву. Не само током читавог свог спортског живота, него вероватно не чак ни оне остварене ове године. Причаћемо, ипак, о најсвежијим медаљама, две сребрне, освојене на Светском првенству у Чангвону, у Јужној Кореји. У питању су одличја сребрног сјаја, појединачно - малокалибарским пиштољем слободног избора, који више није у програму ОИ, и екипно, истим оружјем, уз Микеца су гађали Димитрије Гргић и Душко Петров. Дамир Микец је, иначе, већ пет година члан бундеслигаша Килхајма, са којим исто остварује добре резултате у немачком првенству. Чини се, ипак, да Микец нестрпљиво очекује лето 2020. године, фамозне Олимпијске игре и испуњење јединог недосадањаног сна, освајање медаље на највећој смотри планете.

 

Говоримо данас и о старту нове сезоне Мини- макси лиге у фудбалу. Основана је фебруара 2001. године у Београду и за кратко време постала национални фудбалски покрет за децу, фудбалски инкубатор у којем се легу "орлићи" за будуће успехе српског фудбалског спорта. Више од 100 репрезентативаца и интернационалаца прве такмичарске кораке начинило је управо у оквиру овог такмичења, међу њима Филип Костић, Лука Миливојевић, Сергеј Милинковић- Савић, Грујић, Катаи, Мудрински, Полетановић, Ђурђевић, Јовановић, Чаушић, Јојић...Мини- макси лига одвијаће се ове године у 27 градова Србије, а најавићемо је у друштву њеног директора, агилног и вредног Маријана Менићанина.

Владимира Јовића смо упознали кроз наше емисије као студента богословије, али и као шампиона у пауерлифитнгу. После десетина одличја на домаћој сцени и обарања неколико рекорда, стигло је и једно фино интернационално признање. Бранио је боје репрезентације и освојио друго место на Балканском првенству, у категорији до 66 кг, чиме је постао вицешампион Балкана. Подигао тежину у тоталу све три дисциплине (бенч прес, чучањ и мртво дизање) 455кг , и тиме остварио нови лични рекорд.

Документарно- играни серијал наше куће `Тајне службе Србије` сигурно ће привући пажњу гледалаца. Реч је о првом пројекту тог типа у историји обавештајно- безбедносне службе Србије, од њеног настанка, до краја Другог светског рата. О овом остварењу говориће нам сценариста Светко Ковач, директор Војнобезбедносне агенције у периоду 2004- 2014. године, као и продуценткиња серије Данка Милошевић.

У организацији Института за развој хуманистичких дисциплина `Белко` из Београда и Центра лепих уметности `Гварнеријус`, синоћ је одржана промоција књиге `Гребени од костију`, Бориса Јовановића Кастела. То је прво издање у новопокренутој едицији `Балкански јувелир`. Кастела, иначе, критика сматра угледним именом медитеранског песништва и постјугословенске књижевности. Поезија му је превођена на италијански, енглески, пољски, чешки, албански, мађарски, македонски, украјински  и словеначки језик. Ово му је осамнаеста књига поезије, уз одабране књиге есеја и друге врсте књижевних израза. 

Током емисије, дабоме, региструјемо и бројне догађаје из света спорта, као и јавног, уметничког културног живота. Најављујемо `Борине позоришне дане`, који сутра почињу у Врању, баш као и дуго ишчекивани Сајам књига на Београдском сајму. У Јагодини у понедељак стартује Фестивал дечких и омладинских позоришта Србије. Ето нама и Београдског џез фестивала, од 24. октобра. Дванаесто издање Фестивала српског филма фантастике ове године биће одржано од 25. до 28. октобра у Студентском културном центру.У Галерији савремене уметности у Зрењанину у току је 39. сусрет акварелиста. Деветнаести интернационални џез фестивал у Крагујевцу одржава се од 26. до 28. октобра, у Књажевско- српском театру. У галерији Центра за културу `Масука` у Великој Плани, прексиноћ је отворен двадесет пети Јесењи ликовни салон. Србију ће посетити ансамбл из централне провинције Кине - Хенан. Фолклорне игре, песме и Шаолин вештине- сутра вече на великој сцени `Мадленијанума` 

Вече Чајковског биће одржано у Свечаној сали Дома Војске Србије, уз Симфонијски оркестар уметницког ансамбла `Станислав Бинички`. У Установи културе `Пароброд` 24. октобра соло клавирско вече, концерт импровизоване музике, коју ће на клавиру изводити Александар Јовановић Шљука. Удружење визуелних уметника Ужица подсећа да је у току изложба у галерији `Рефлектор` , и то под називом `Имагинарни медицински извештај`, чији је аутор Ивана Аранђеловић. Промоција романа `Гвоздене груди`, аутора Мике Вацовића- Владисављевића, одржана је  у Центру за културу `Влада Дивљан`. Прексиноћ су у великој дворани Кинотеке премијерно филмски приказане `Челичне ратнице`, ауторке Јелене Миле. У току је изложба коју имају Драгомир и Снежана Свичак у Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну. У галерији Српског културног центра у Пули отворена је изложба уља на платну Слободанке Ракић- Шефер, под називом "Откривање тајни".

Прослављени виолиниста Јован Колунџија концертом у Младеновцу започео је турнеју по градовима Србије.У току је једанаести Фестивал представа за децу „Мали Јоаким", у организацији Заједнице професионалних позоришта Србије, одвија се у Народном позоришту у Ужицу.  Приводи се крају 27. фестивал „Дани Зорана Радмиловића" у Зајечару. Уметница Мила Вицо- Јовановић осмислила је и направила још једну изложбу хумманитарног карактера. Најављујемо и `Београдски хеви метал фестивал 3`. У Музеју афричке уметности отворена је самостална изложба Масинисе Селманија `Подељени светови`. Данас и сутра у `Комбанк дворани`, бившем Дому синдиката, у организацији Јавног акваријума и тропикаријума Београд и Аква света биће одржан 5. по реду сајам АqуаТерра Србија, са разменом и продајом зивотињица, хране и опреме. У Тржном центру `Стадион` на Вождовцу у току је акција `Сви на вагу`, у оквиру које се- уз тежниу- могу бесплатно измерити и ниво холестерола, шећера, масноћа у крви, статуса витамина и минерала...  

У Остину, главном граду америчке државе Тексас, овог викенда одржава се трка формуле 1 за Велику награду Сједињених Америчких Држава. Пратићемо и кретање резултата на утакмицама Супер и Прве лиге Србије које се у играју време емисије, као и оне из значајнијих европских фудбалских шампионата. Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће нас новим предлогом јеловника за недељни ручак, а пословни сарадници Дом омладине, `Академија 28` и `Мадленијанум` улазницама за позоришне представе и друга културна дешавања. Чућемо и како је протекло још једно дружење у оквиру серије Кроса РТС-а, домаћин нашој екипи и бројним такмичарима овога пута био је Шабац. 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара