Којекуда

"Само на површини од 1.250 квадратних метара пронађени су остаци 41 куће трапезоидног облика, тако подизане да су што мање изложене ветровима. У кућама су откривене 33 скулптуре које представљају људске фигуре или главе животиња“ - писале су новине тог августа 1967. године, уз истицање јединствености облика и величине пронађених скулптура и поређење да су у Месопотамији из тога доба нађене фигуре чије димензије не премашују 15 сантиметара.

О срећном и ретком открићу и траговима које су следили да би се ископали остаци ове праисторијске културе, руководилац ископавања, тадашњи доцент археолошке групе Филозофског факултета и директор Археолошког института, Драгослав Срејовић, је новинарима, између осталог, рекао: „Готово у свакој кући откривена је по једна или две скулптуре. То је било најпријатније изненађење. Први пут открили смо монументалну пластику из тог периода! Досад су углавном сретане фигурине од печене земље. Није претерано, верујте: ово што смо нашли су прве скулптуре у европској уметности".

На основу алатки резбарених од кости и осталих открића, Срејовић је закључио да ову културу, чије проналажење отвара нову етапу изучавања балканске преисторије, нису стварали земљорадници, него рибари и ловци. Показало се да су становници Лепенског вира пре око 8.000 година извели "неолитску револуцију". Створили су прву европску архитектуру и урбанизам, монументалну уметност, извршили поделу рада, припитомили прве домаће животиње и биљке.

Остаци старе мезолитске културе, једне од најсложенијих и најинтригантнијих европских култура, данас су покривени куполом која се ослања на челичну конструкцију и просторну решетку, са потпуно прозирним покривачем. Огромна бела купола Визиторског центра, на површини од 4.000 квадратних метара, чува само налазиште, амфитеатар, изложбени део и радионице, који су сада под сигурном заштитном мрежом.

Причу о Лепенском виру забележиле су Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво