Моја књига

Јелена Ленголд, књижевница и новинарка, говори о томе како је открила роман ''Утеха странаца'' Јана Мекјуена, како га је доживела у том првом читалачком сусрету а како касније, када му се више пута враћала.

Радња романа смештена је у неименовано место, за које током приче схватамо да је Венеција. Ту се срећу два пара, и ту се њихови животни путеви укрштају. Колин и Мери у ово место долазе на одмор, желећи да освеже своју везу, и ту упознају Роберта и Каролину. Робертово садистичко понашање према Каролини, која такво понашање прихвата, укршта се са недефинисаном и недовољно јасном блискошћу која постоји између Колина и Мери. Истражујући ове сложене, необичне и помало бизарне односе и осећања својих јунака, Мекјуен је испричао луцидну и ироничну причу о блискости, усамљености, сексуалности и љубави. Роман ''Утеха странаца'' објављен је 1981. године. Јан Мекјуен је, по мишљењу многих критичара и аутора, најзначајнији писац који се јавио у Великој Британији седемдесетих година.

Јелена Ленголд прича како је ово дело доживела као читалац, али и шта јој овај роман значи као писцу. Наша саговорница открива да су јој као писцу били драгоцени сусрети са делима ''Лолита'' Владимира Набокова, ''Смрт у Венецији'' Томаса Мана и ''Утеха странаца'' Јана Мекјуана, а ми ћемо у емисији чути зашто су јој баш ова три дела била значајна.
Јелена Ленголд пише поезију и прозу. Аутор је више збирки песама и прича, а објавила је и два романа.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се