Новости дана

Председник Аустрије Александер ван дер Белен у дводневној је посети Србији. Испред Палате Србија свечани дочек приредио му је председник Александар Вучић. Уследио је разговор два председника иза затворених врата. Председник Вучић је  затим у обраћању медијима истакао да су главне теме разговора биле билатерални односи , европска перспектива Србије, али и дијалог Београда и Приштине. Председник Александер ван дер Белен је истакао да Аустрија подржава  европски пут Србије, али подсећа да кандидати пре приступања морају решити отворена гранична питања.

Директор  владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Дјурић је на ванредној прес конференцији рекао да се Србија противи иницијативи америчке представнице у Уједињеним нацијама Ники Хејли која је од генералног секретара У-ЕН-а  затражила окончање мандата УНМИК-а. Ђурић   је  рекао како  Србија сматра да би усвајање те иницијативе представљало "шамар мировним напорима", али и повратак политици притисака.

Лидери Европске уније вечерас ће у Бриселу разговарати о Брегзиту. Ситуација је неизвесна јер постоје несугласице о условима под којима ће Британија напустити блок. Преговарачи на обе стране чекају исход Самита како би наставили преговоре. Немачка канцеларка Ангела Меркел тренутно стање преговора  коментарише као ''квадратуру круга'',а председник Европског савета Доналд Туск сликовито објашњава да проблем са границом између Северне Ирске и Републике Ирске - изгледа као Гордијев чвор. Европски лидери од британске премијерке Терезе Меј  очекују  конкретне предлоге о изласку из преговарачке кризе. Британија  треба да напусти Унију 29. марта па се очекује да споразум ускоро буде постигнут  како би парламенти могли да га ратификују.

Министарка грађевинарства  Зорана Михајловић изјавила је да ће  пред посланицима Скупштине бити 10 закона из области градјевинарства и саобраћаја како би се домаћи прописи ускладили  са стандардима Европске Уније. Између осталих мењају се Закони о планирању и изградњи и о озакоњењу објеката, који, према речима  Михајиловићеве, треба да реше
проблем несавесних инвеститора и омогуће лакше рушење нелегалних објеката. Закон о превозу путника у друмском саобраћају, према њеним речима, треба да регулише и  такси превоз, пошто у Србији има најмање 17 хиљада таксиста.

Обележава се Међународни дан борбе против сиромаштва. Србија нема важећу Стратегију за смањење сиромаштва, пошто је стара истекла пре три године. Око пола милиона становника не може да задовољи основне егзистенцијалне потребе, а званична статистика показује да више од 250 хиљада грађана прима социјалну помоћ.  Скоро половина светске популације, више од три милијарде људи, живи са мање од два и по долара дневно, показала је анализа  Светске банке.Такође, чак 1,3 милијарде људи је  екстремно сиромашно, са мање од 1,25 долара дневно. Према УНИЦЕФ-у, 22 хиљаде деце умре сваки дан због сиромаштва.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредник вести Ирена Јеловац.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи