Забавник

Пол Гаскојн, популарни Газа, један је од најбољих фудбалера које је Енглеска изнедрила. Или, можда је боље рећи, налази се међу оним играчима који су могли да досегну највише висине да нису водили потпуно луди живот, што ова анегдота савршено илуструје.

Крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века, када је био на врхунцу своје каријере, наступао је за ФК Тотенхем Хотспур. Једног дана су имали тренинг у свом центру, и лопта је прелетела ограду. Газа је рекао: „Не брините, ја ћу да је дохватим". Прескочио је ограду и до краја дана га нико више није видео. Сутрадан, неких 24 сата након тог догађаја, Гаскојн је прескочио ограду са друге стране и вратио се на терен, заједно са лоптом, па мртав хладан рекао: „Ево је!"

Син Луја XIII, Луј XIV, назван и Краљ Сунце, успоставио је најјачу апсолутистичку власт у Европи. Версај постаје центар Европе, узор у одевању и у свему осталом.

Како би спречио политичку активност племства, Луј XIV је установио разрађени систем понашања и одевања. Нека од правила су била: Људи који су желели да разговарају са краљем, нису смели да куцају на његова врата, већ само да ноктом малог прста леве руке загребу по њима, док не добију дозволу да уђу. Због тога су многи дворани имали тај нокат дужи од осталих.

Неки од најпознатијих музичара, не поносе се само хитовима које су направили у протеклим деценијама, већ и својим потомцима, кћеркама које полако крећу путевима славе. Све се истичу лепотом, а неке од њих већ су се доказале на модним пистама и пред филмском камером и у свету музике. Неки очеви ових лепотица су се, зхваљујући лепим ћеркама, нашли и у данашњој Забавниковој музичкој кутијици.

Некада се знало: сваки мушкарац у свом орману мора да има бар једно одело.  А ако их има више, онда је то добростојећи господин. Није се могло замислити да неко ко држи до себе на посао, у посету, у позориште, биоскоп, на свадбу или сахрану не иде у оделу. Појављивање у свакој другој одећи сматрало се увредом и непоштовањем домаћина или догађаја.

Данас млади одело готово да и не облаче. Неки чак ни за матурско вече. У оделима иду млади јапији и државни званичници. Фармерке и дукс мајице су постале униформа данашње младежи. Ако је још дукс са капуљачом, онда је то пун погодак! Таква гардероба је универзална: облачи се у свим приликама и неприликама. Мени се ипак чини да је данашња мушка мода пуцањ у празно. Сигурно је удобно, али никако није елегантно. Тако вам је то у животу: свако време носи своје, па су и ове моје жалопојке вероватно последица носталгије за старим, добрим временима.

Уредник и водитељ Милена Шишкин.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво