Романо Тхем

Убијен седамнаестогодишњи Ром у месту Монтана у Бугарској, док је са дедом скупљао дрва и сено. Убица је ухапшен, а на његовом имању на којем је убијен младић, полиција је пронашла плантажу канабиса. Европски центар за права Рома наводи да је ово још један у низу сличних случајева, када се на припаднике ромске заједнице пуца из ватреног оружја док у шуми скупљају дрва за зиму.

У свету обележен Међународни дан борбе против сиромаштва који Србија дочекује без државне Стратегије за смањење ове појаве, упркос чињеници да око пола милиона становника Србије није у стању да задовољи основне егзистенцијалне потребе.

Други део данашње емисије посвећујемо Платформи за инклузију Рома коју је недавно у Бриселу организовала Европска комисија. Закључци Платформе битно ће утицати на креирање европске политике према ромској заједници у наредним годинама. Гост Света Рома овим поводом је Мариус Тудор, пројектни менаџер за здравље Рома при Европској алијанси за јавно здравље који је био један од организатора и учесника скупа.

Емисију воде Лутвија Антић и Бранко Ђурић.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи