Време спорта и разоноде

Спортско пењање ће се, први пут у историји, наћи на програму Олимпијских игара 2020. године у Токију. И ми представника за трку имамо, то је Нишлијка Сташа Гејо, чији напредак ова емисија прати безмало деценију уназад. Сташа и њен отац и тренер Слободан, које су у почетку људи загледали с неверицом, остварују своје снове, браниће и боје своје Србије на највећој спортској смотри планете. Слободан Гејо, у разговору с нашим Озреном Рашићем, подсећа на део тих путешествија и најављује нове успехе своје пуленке и мезимице, која је- подсетимо- прошлог месеца освојила бронзану медаљу на Светском првенству у Инсбруку.

Да бисмо комплетирали и заокружили ову причу о новом олимпијском спорту, у студију ће нам се придружити и Дејан Вучковић, који је био члан прве наше репрезентације у спортском пењању, било је то на Отвореном првенству Македоније 1992. године. Вучковић је, иначе, оснивач и инструктор пењачког клуба Ас, који има и спелеолошки, као и спортскопењачки одсек. Клуб ове године обележава 25 година рада. Вучковићева биографија у екстремним спортовима је импресивна, баш као и његовог колеге, једног од бољих српских пењача, Вељка Гроздановића, који је такође гост ове емисије.

Пратимо сва актуелна дешавања из света спорта- тениски турнир у Шангају, утакмице репрезентације Србије у оквиру Лиге нација, првенство света у одбојци за даме, Прву лигу Србије у фудбалу,а имаћемо и извештај са једног крикет сусрета, и то не уобичајеног. Наиме, у оквиру, сада већ традиционалног, `Трофеја пепела`, састају се дипломате разних земаља, са ангажманом у Србији. Данас пажњу побуђује окршај Британаца и Аустралијанаца, игран је у преподневним сатима у Лисичјем јарку, па ћемо и крикет додатно афирмисати у породичном магазину Радио Београда 1, као један од спортова који полако освајају наше просторе. Потребни су стрпљење и време, али нешто се већ дешава, и то лепо, занимљиво, позитивно...

Одбојкаши Црвене звезде синоћ су у три сета савладали екипу Младог радника. Са клупе их је предводио њихов тренер Драган Kобиљски, млади стручњак који се недавно вратио са Светског првенства у Италији и Бугарској, где је био члан стручног штаба репрезентације Ирана. Причаћемо мало о тим сегментима његове каријере, али наравно и о учешћу наших дама на Светском шампионату у Јапану. Већ ујутру девојке из Србије имају прилику да се реванширају за пораз од пре неки дан, потом играју с Италијом. Сваки меч, сваки поен, све је битно у мечевима који долазе. Нема Бојане Миленковић, која за 17. октобар има заказану операцију укрштених лигамената у Италији, али треба веровати да ће изабранице Зорана Терзића дати све од себе да још једном обрадују навијаче. 

Из рестаурираног и обновљеног Центра за културу и туризам у Младеновцу долази нам Ивана Голубовић. Повод је прави- фестивал `Театар у једном дејству`, који почиње у понедељак. Састављен је од одличних позоришних представа, али подразумева и  изложбе, промоције, музичке и друге културне садржаје. Биће речи и о првом филмском `Валтер фесту`, одржаном у истом здању, с краја прошлог месеца, у вези с овим фестивалом организатори не крију своје велике амбиције.

Kако стати на пут сајбер насељу и како заштити најмилије, пре свега децу, на интернету- једна је од тема данашње емисије. Потребно је упутити их у безбедносну културу коришћења друштвених мрежа, научити их да сачувају приватност, да се што мање излажу ризицима у виртуелном свету. О томе разговарамо са Kатарином Јонев, едукатором у овој области, дипломираним политикологом за међународне односе и магистром међународних права. 

На јучерашњи дан, пре 50 година, почеле су летње Олимпијске игре у Мексико Ситију, на којима је Југославија учествовала са 69 спортиста у 11 дисциплина. Ђорђе Перишић и Дејан Дабовић били су том приликом чланови шампионске ватерполо екипе и присећају се великог успеха наше репрезентације. Разговарамо и са шампионком у фитнесу Ана Маријом Жујовић, уочи државног шампионата које се 20. октобра одржава у Аранђеловцу.

У Сремској Митровици данас се одржава државно првенство за новинаре- тенисере, конкуренција је жестока и јака. Уз то, ваља напоменути да су недавно наше колеге постигле изузетан успех и у међународним оквирима - на Светском шампионату у Малом Лошињу, Иван Стефановић освојио је златну медаљу у категорији изнад 75 година, док је Мира Баин била друга у конкуренцији дама између 55 и 65 година живота. Очекује се да се и они појаве у равном Срему, одакле ћемо чути извештај Саше Берића. У студио нам долази и списатељица Kатарина Kрстајић, са новим делом `Одраз у огледалу`, у издању Kњижевне омладине Србије. У скоро свим деловима романа препознајемо земљу у којој живимо. Kатарина описује до детаља данашњи менталитет нашег народа, са свим његовим манама и врлинама, сигурна и вешта у одабиру и селекцији најкарактеристичнијих појава и најособенијих детаља. 

Лето за нама донело је Београду већи број туриста из земље и иностранства, у односу на све претходне године. Једна од занимљивијих понуда путницима- намерницима била је Љубавна шетња Београдом, у оквиру које су гостима представљани детаљи везани за позната имена књижевности и других области. Туристички водич Сања Ђаковић, која стоји иза свега, и са нашим слушаоцима поделиће неке пикантне детаље из живота Андрића, Црњанског, Нушића, али и занимљиве сторије везане за Филозофски факултет, ресторан Руски цар и друге атракције нашег главног града, оне за које су везане љубавне приче великих и малих људи.

И то није све- и ове суботе чућемо низ звучних медаљона, најава и сведочења о актуелним дешавањима из света спорта, као и јавног, културног и уметничког живота. Пратимо низ привредно- туристичких манифестација које се дешавају широм Србије, чућемо витеза кулинарства Милијана Стојанића, доделити низ лепих награда нашим поштованим слушаоцима, у сарадњи са људима из Дома омладине Београда, `Академије 28`, Центра за културу Чукарица и Опере и театра `Мадленијанум`. Чућемо и како је протекло друго, данашње дружење у оквиру Kрос серије РТС-а, коме је домаћин био Рековац.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво