Којекуда

Вила "Златни брег" код Смедерева, некадашњи летњиковац династије Обреновић, данас је резиденцијални објекат Владе Србије. За посетиоце је отворена пре неколико година и до сада ју је обишло готово 20.000 туриста.

Иначе, вилу и данас, баш као и у време кнеза Михаила, походе и у њој бораве углавном познати, међу осталима и државници, домаћи и страни. Ово здање видећете и на филму или у некој серији, јер је ово место постало сликаније но икада у својој историји, пошто се испоставило као идеалан амбијент и декор за ту намену. Најсвежији пример је серија „Сенке над Балканом".

И сам Јосип Броз је у више наврата био у вили „Златни брег" и ту организовао пријеме и ручкове за високе званице, па није чудо да готово сви, који су после њега дошли на врх државе чинили исто. Овде је нпр, организован и пријем за кинеског председника Си Ђинпинга.

Вила, дакле, више није „забрањени град", како су је некада звали; прима посетиоце током летње сезоне, уз претходну најаву. Треба само доставити име и презиме, број важеће личне карте или пасоша ако је у питању странац. Улазница је 300 динара, број посетилаца по тури је ограничен на 25, а обезбеђен је превоз до Смедерева и стручни водич.

Сваки кутак Виле има своју причу, тако и камен који се зове бињекташ. Користио га је кнез Милош Обреновић приликом пењања на свог коња, јер му је било испод части да га поданици сваки пут подижу.

Причу забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи