Моја књига

Јасмина Ахметагић, књижевни теоретичар и песник, говори о томе како је открила роман ''Ловац у житу'' америчког писца Џерома Дејвида Селинџера (1919-2010). Ово дело, настало 1951. године, постало је култна књига за бројне генерације младих људи широм света, а цене је и читаоци старијег узраста. Књига је преведена на готово све важније светске језике. Главни лик овог дела Холден Колфилд, за кога се може рећи да је антијунак, постао је икона тинејџeрског бунта.

Холден Колфилд изражава свој доживљај света и тинејџерски систем вредности, износи ставове о одраслима, пријатељима, девојкама, уметности, о холивудском филму који презире, о музици, позоришту, књижевности... Холден Колфилд све време полемише са лицемерјем, лажним вредностима, снобизмом, стереотипима и изразито је критичан према друштвеној неправди. Залаже се за искреност, спонтаност и аутентичност, а његов однос према свету је ироничан, што се може ишчитати из његових ставова, али и из његовог колоквијалног начина изражавања.    

Незадовољство младог човека животом у који ступа, осећај неприпадања свету, опирање конвенцијама и тиха побуна против свих облика друштвене хипокризије - неке су од тема којима се ово дело бави. Роман ''Ловац у житу'' суочава нас такође са сложеним питањима идентитета, припадања, губитка, невиности и искуства. Јасмина Ахметагић открива како је роман ''Ловац у житу'' доживела у првом читању, а како у каснијим читалачким сусретима. Чућемо и зашто је наша саговорница ову књигу заволела, и зашто је сматра вредним и значајним књижевним делом.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво