Време спорта и разоноде

Најбоље одбојкашице Србије фуриозно су завршиле прву фазу такмичења на Светском првенству у Јапану, са свих пет победа и без иједног јединог изгубљеног сета. Зоран Терзић и његове изабранице селе се у Нагоју, о ономе што их тамо очекује, као и до краја шампионата, разговарамо с гошћама које се с успехом баве овим спортом. Долазе нам одбојкашице Партизана- Милица Кубура и капитен Андријана Шејат. Дабоме, причаћемо доста и о шансама `црно белих` девојака у домаћем првенству,с обзиром да су већ на стару показале да ће бити врло `тврд орах` кандидатима за титулу.

Веслачи Црвене звезде освојили су титулу укупног шампиона Србије на првенству одржаном на београдској Ади Циганлији. Такође, "црвено-белим" кадетима и кадеткињама су на Савском језеру додељена и признања за победу у овогодишњем Купу Србије. Потпуна доминација Црвене звезде, у оштрој и жестокој конкуренцији, свакако је вредна приче у нашем породичном радио магазину. У име трофејног клуба, у наше микрофоне говоре Игор Лончар и Југослав Луковић.

Од 12. до 14. октобра одржаће се `Белфис`, највећи сајам фитнеса у региону. У хали 3 Београдског сајма, биће представљено преко 60 различитих програма који у први план стављају тело, здрав живот, дисциплину, као и неколико стотина излагача из целог региона, па се очекује и добра посећеност овом спортском догађају. `Белфис` ће нам, детаљније, у нашој емисији представити Зорана Оборина- Шијан и програмски директор фестивала Биљана Ранковић.

Љубица Вранеш, мецосопран и солисткиња опере Народног позоришта у Београду, са својим колегама, недавно се вратила из Албаније. Њиховом `Кармен` ,у оквиру сарадње на бази протокола потписаног јуна месеца  између нашег  Народног позоришта  и Националног театра Опере и Балета у Тирани, започела је нова сезона албанске уметничке куће. Љубица је, с огромним успехом, наступала и у Румунији, тамо је баш стекла изузетну популарност, а публика увек воли да је види и на матичној сцени, у здању на Тргу Републике. Зато ће нам атрактивна оперска певачица правити друштво током једног дела овог поподнева.

Глумци Аматерског позоришта Пете београдске гимназије "Театар 5"  крајем прошлог месеца у Грачаници и Призрену одиграли су представе: "Буба у уху", "Затворски блуз" и монодраму "Сан смешног човека". Ово гостовање реализовано је  у оквиру пројекта "Отворимо завесу", који је подржала Канцеларија за Косово и Метохију. Млади глумци препуни су утисака, одушевљени дочеком наших људи, импресионирани културном баштином и храмовима у јужној српској покрајини. Део својих импресија пренеће нам Невена Георгијевић и Небојша Миљановић.

Не веровали или да, песма `Дођи у пет до пет`, коју много људи често и радо запевуши, без обзира на годишта, ове јесени навршава 40 година како је настала и како су је отпевали `Амбасадори`, и то први пут са новом вокалном солисткињом Јасном Госпић. Четири деценије ове песме, али и исто толико уметничког рада, Јасна Госпић обечежиће концертом у Комбанк дворани, заказаном за 23. септембар. Ето неколико дивних повода да са Јасном уживо попричамо овог поподнева у нашем студију.  

И ове суботе најављујемо догађаје из света спорта, јавног, уметничког и културног живота. Финално вече осмог фестивала домаћих тв серија `ФЕДИС` заказано је за среду. Катарина Крстајић своју нову књигу `Одраз у огледалу` представиће у четвртак вече. У уторак ће у `Дорћол Плацу` бити изведена музичко- плесна прича `7 сунаца и 7 луна`. Еколошки и биоетички фестивал за ослобођење животиња, односно фестивал филма о животињама `Лајка`, први пут се одржава 0д 9. до 11. октобра. Пратимо и Фестивал кореографских минијатура, у организацији Удружења балетских уметника Србије. Поводом свечаног отварања Дана Скупштине народа Евроазије у Београду, Хор слависта у понедељак ће одржати концерт традиционалних песама словенских народа.

Удружење `Тачка сусретања` у Вршцу, у Салону код Порте, у четвртак приређује промоцију књиге `БанаЦки твор`, Горана Мракића. Београдски дечји сајам одржава се од 5. до 7. октобра, док је за 6. дан овог месеца заказана манифестација `Обредни хлебови` у Баточини. Изложба `О животињама и људима`, Етнографског музеја у Загребу, отворена је прекјуче у београдском Етнографском музеју. Самостална изложба уљаних пастела Невене Здравковић у току је у галерији `Сингидунум`. У селу Ново Корито код Књажевца, наредна субота резрвисана је за `Шипуријаду`. Данас и сутра у Ваљеву се дешава Фестивал дуван чварака.

У Крагујевцу сутра почиње међународни позоришни фестивал малих сцена `Јоаким Интерфест`. Све је спремно и за овогодишњи `БЕМУС`, Београдске музичке свечаности стартују 10, октобра. Дечји гастро фестивал `Варјачићи` заказан је за наредни петак. Истог дана почиње и Опленачка берба грожђа у Тополи. У селу Скореновац код Ковина, 13. октобра биће одржани Дани мађарске кухиње. У Богатићу- од понедељка `Позоришни дани Миливоје Мартиновић Мартин`. У петак се у Бајиној Башти одржава саветовање `Дани Раче украј Дрине`. У Српском народном позоришту у Новом Саду, прва овогодишња премијера- `Пут око света за 60 секунди`, о њој нам прича глумица Јована Мишковић.

И то, наравно није све. Чућемо разговор са Андреом Арсовић, трофејном спортисткињом у стрељаштву и потпредседницом Спортског друштва Партизан, које је прекјуче обележило 73 године постојања. Пратићемо кретање резултата на оно мало утакмица Супер и Прве лиге Србије које се играју у термину наше емисије, као и на сусретима важнијих европских фудбалских шампионата. Наши репортери јавиће се из Зајечара, где је одржан први из овогодишње серије Кроса РТС-а.

Најављујемо овог поподнева и трку формуле 1 за `Велику награду Јапана`, која се вози у Сузуки, пол позиција припала је Луису Хамилтону. У Југословенској кинотеци свечано је отворен други конгрес са изложбом радова познатих светских архитеката и дизајнера. Седамнаести Међународни фестивал етнолошког филма биће одржан од 9. до 13. октобра. У Малој галерији УЛУПУДС-а синоћ је отворена изложба мозаика под називом `Сунце`, чији је аутор Гордана Пралица. Премијерна извођења представе `Заробљени моменти` у театру `Le Studio`, у питању је ауторски пројекат Сање Маљковић. АРТЕ галерија отворила је нову сезону изложбом `Дамњан- радови на папиру`. Па онда опет мало спорта- у Новом Пазару се још слави освајање Супер купа у одбојци, истоимена екипа савладала је новосадску Војводину. За нашу емисију, о том мечу и изгледима Пазараца у новој такмичарској сезони говори појачање из букурештанског Динама Вук Милутиновић.  

Наши дугогодишњи сарадници ту су и ове суботе - од витеза кулинарства Милијана Стојанића, с новим предлогом јеловника за недељни ручак, преко Дома омладине Београда, Академије 28 и Културног центра Чукарица, који додељују улазнице за позоришне представе и концерте нашим поштованим слушаоцима.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара