Спортски споменар

Обележавање 94. рођендана Радио Београда је повод да емисију посветимо историјату спортског програма на нашим таласима.

Kористићемо тонске записе из нашег архива, па ћете бити у прилици да чујете Радомира Стоиловића који је 7. априла 1929. са фудбалске утакмице БСK-Југославија 7:1, обавио први спортски пренос; Предрага Kнежевића о спортском програму до Другог светског рата и непосредно после ослобођења, настанку емисија Спортски журнал 1953. и Време спорта и разоноде 1960.

Чућете и којом приликом је телефон први пут коришћен као средство за јављање у програм, као и чувени радио-мост када је велемајстор Светозар Глигорић из Венеције разговарао са Бобијем Фишером у Буенос Аиресу и Тиграном Петросјаном у Москви, а све снимано у Радио Београду.

Подсетићемо Вас и на први послератни пренос међународне фудбалске утакмице Црвена звезда-ЦДK 23. децембра 1945. године и како је за ту прилику наш тон мајстор Радомир-Раша Раданчић са колегама три дана, од бандере до бандере, развлачио кабл како би спојили емисиону технику радија и стадион БСK-а.

Бићете у прилици да поново чујете инсерте из комбинованих преноса фудбалских утакмица, као и анегдоте из репортерских каријера Радивоја Марковића и Марка Марковића, о којима се мање зна.

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд 1, од 16 до 17 часова

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи