Време спорта и разоноде

Најбоља српска триатлонка Вида Медић, или - како је од миља зову - Мала Вида, после прошлогодишњег другог места освојеног у месту Русе у Бугарској, освојила је титулу Балкана у спорту којим се успешно бави. Овога пута такмичење је одржано на Охридском језеру. Само неколико дана потом, Вида је била најуспешнија и у надметању крај Палићког језера, сутрадан се појавила и на Савском језеру, на Ади Циганлији. Остао јој је још само Лох Нес, у шали примећују Видини пријатељи. Права правцата мала сирена...

`Тело ће увек дати аларам, а ви научите да га ослушнете`- стално напомиње и упозорава боди-билдерка Оливера Угочи, која је преживела најстрашније у животу, узвратила рат меланому и канцер протерала као непотребног, непријатног и врло безобразног подстанара. И до тада је била посвећена спорту, потом још и више, данас ће доћи да нам најави неколико лепих догађаја из свог календара. Пред њом су појављивања у Јагодини, Бору, Чачку, Београду, на великим турнирима, као и државно првенство, заказано за 20. октобар у Аранђеловцу.

Успешан на три фронта - као рокер, као полицијски инспектор и као писац, Еди Саша Ђорђевић долази нам данас са новим књижевним остварењем. "Четник" је изашао из штампе почетком септембра. Издавач је `EvroBook`. Ради се о завршетку "Трилогије о слободи", чија су прва два дела "Јаничар" и "Устаник". Радња романа смештена је у период од 1903. до 1913. године, од Мајског преврата, преко герилских борби четника у Старој Србији до победе у Првом балканском рату и коначног ослобођења од Турака. Као и прва два романа, и ово је жанровски историјски трилер, са брзом и напетом радњом.

Поводом 45 година од оснивања `Галерије 73` и 200 година од рођења Матије Бана, ова институција културе приредила је репрезентативну изложбу документаристичког карактера, посвећену овом Великану, по коме је Баново Брдо, на коме је и галерија, добило име. Куриозитет је, да се до сада врло мало знало и писало о лику и значају овог врсног ерудите, једног од оснивача САНУ, филозофа, писца и  дипломате. Изложбу је отворио наш данашњи гост, требињски уметник Миливоје Мишо Рупић, који ће нам помоћи да упознамо дело Матије Бана и спознамо зашто ваља посетити ову изложбу.

Виоленчелисткиња Мина Закић сутра увече има концерт у `Гварнеријусу`, кући уметности. Мада млада, постигла је сјајне резултате на музичком плану, широм земље и иностранства. Добитница је бројних награда и признања. Сарађивала је са бројним оркестрима у Србији, Европским симфонијским оркестром младих, Руском филхармонијом, „Музиком Вива" и разним камерним ансамблима из Русије. Кратки Минин боравак у Београду користимо да прозборимо коју о тој лепој вечери која нас очекује и о занимљивијм детаљима из њене каријере.

Са нама ће овог поподнева бити и Ненад Милосављевић, лидер групе Галија, која се интензивно спрема за концерте заказане за 9. новембар у Центру `Сава`, у Београду, и 16. истог месеца у дворани `Чаир` у Нишу. Своје бројне навијаче, чланови Галије обрадовали су ове године албумом `У рају изнад облака`, јаког уметничког сензибилитета који кроз савремену продукцију враћа групу њеном старом прогресивном звуку.

Придружиће нам се данас и Горан Шобић Сирано, као предводник рок бенда `Зид Мортал`, који је управо објавио свој трећи албум. Шобић је песник, гитариста, композитор, председник  асоцијације за очување и унапређење рокенрол културе 'Неки рок', али и врло успешан и на књижевном пољу.

Данас - од свега по мало, како бисмо га упознали као мултимедијалну личност и човека који - уме, то је најпростија дефиниција.

 

Најављујемо и разноразна лепа дешавања из свих области живота, ево тек неких од њих. У Мионици се одржава догађај под називом `Путевима дипломате и песника Милана Ракића`. `Културна Салајка` и `Салајачки доручак` одвијаће се у Новом Саду. Први дани октобра у Суботици су резервисани за `Јесењи фестивал јеврејске културе`. `Дани Милунке Савић` одржаће се у Јошаничкој бањи, традиционална манифестација `Радост Европе` у Београду, најављујемо и низ сајамских приредби у `српској Атини`. У Културном центру Зрењанина наредне седмице имају отварање изложбе Ивана Антића под називом `Архитектонично`, као и извођење позоришне представе `Свиње`.

Васил Хаџиманов, са својим бендом, отвара нову сезону у клубу `Соул сосајити`- старом БИТЕФ-у, док у `Битеф Арт кафеу` очекују Марија Биондија, италијанског певача изузетног сензибилитета. Галерија `Art For All` представља изложбу видео радова Игора Симића, у галерији Куће легата. Поводом десет година од смрти познатог тв и филмског сценографа Властимира Гаврика, у Југословенској кинотеци одржана је премијера филма о њему и његовом раду. Изложба фотографија чији су аутори деца - избеглице, која бораве у Србији, отворена је у `Дорћол плацу`, а заједничка изложба скулптура Лидије и Зорана Каралејића у Кући краља Петра првог на Сењаку. `Belgrade SAXperience` биће одржан пети пут у Београду,као и до сада угостиће најзначајније стране и домаће саксофонисте, и то од 2. до 6. октобра - међу њима ће бити и Ева Бартас.

У Салону код Порте у Вршцу, Змај Јовина 16, Удружење `Тачка суретања` 5. октобра приређује наступ несвакидашње позоришне трупе под називом `Плајбек театар`. Изложба цртежа и скулптура Мионе Стефановић у току је  у Малој галерији УЛУПУДС-а. Музеј науке и технике - Београд, отвара изложбе, „Дунав у Србији - путовање кроз техничке музеје" и „Историјска речна пловила", као и Пету конференцију Европске мреже музеја, у главној згради Музеја, у Скендер-беговој улици. Друга по реду `Џипијада`, под називом `Од Петровца до Мркоњског виса`, одржава се сутра пре подне, под покровитељством Туристичке организације Медвеђа.

У Опову се сутра одржава `Лудаја фест`, у Оџацима 5. октобра међународни карате турнир `Златна песница`, док ће изложба „Женско лице зрењанинског спорта" бити отворена у понедељак у Салону Народног музеја Зрењанин.

Нове сезоне почеле су у већини објеката које воде рачуна о добром укусу наших слушалаца, па смо им за ову суботу припремили пријатна изненађења, са нашим дугогодишњим сарадницима, међу којима су Дом омладине Београда, `Акадамија 28` и Културни центар Чукарица. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво