Моја књига

Дејан Михаиловић, писац, уредник и књижевни преводилац, говори о томе како је открио дело Ђорђа Лебовића ''Semper idem'', шта му се у тој књизи допало и зашто се овом делу често враћа. ''Semper idem'' представља тестаментарно дело писца Ђорђа Лебовића (1928-2004).

У њему је аутор изнео сећања на властито детињство, проведено у Сомбору, али и на трауматично искуство стечено у логору Аушвиц, где је као сасвим млад био заточен. Поглед из дечије перспективе, слике сећања у којима се мешају призори невиности и сенка свеприсутног зла, као и тежина егзистенцијалних питања у делу постављених, дају књизи ''Semper idem'' посебан квалитет. Ђорђе Лебовић  се бавио новинарством, писао је сценарија, позоришне, телевизијске и радио драме. Заједно са Александром Обреновићем написао је драму ''Небески одред'', која је награђена на Стеријином позорју.

О овом свом делу, и његовом наслову, сам аутор је рекао: ''Натпис ''Semper idem'' стоји изнад портала евангелистичке цркве у Сомбору и значи: увек исто. У цркву сам ишао са баком Швабицом и од ње сазнао да је у овом нашем свету Зло увек исто. Од тада се професионално бавим писањем, а аматерски и пасионирано јурим Сатану да га скратим за главу. Одлучио сам да пишем једне августовске вечери 1990. године у Ровињу...'' Ђорђе Лебовић је у рату изгубио четрдесет чланова своје породице, а сам је као четрнаестогодишњак осетио пакао концентрационог логора Аушвиц. Дело ''Semper idem'' представља потресно сведочанство о људском злу, о ''људима у паклу и паклу у људима'' - како гласи наслов прве Лебовићеве објављене приче -  и о покушајима да се упркос свему очува вера у основне људске вредности.

Дејан Михаиловић до сада је објавио две збирке прича, један роман и Лексикон византијске књижевности. Био је дуго година уредник у издавачкој кући Просвета, а последњих девет година ради као уредник у издавачкој кући Лагуна. Преводи са руског и енглеског. Преводио је, између осталог, дела Данила Хармса, Варлама Шаламова, Ивана Буњина, Бориса Акуњина, Марка Алданова, Едгара Алана Поа, Семјуела Бекета, Вилијама Блејка...

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво