Време спорта и разоноде

Кендо је јапанска борилачка вештина такмичарског карактера. У кендоу се наглашава напредак, психички и карактерни развој кендоке и непрестана тежња ка напредовању у вештини. То је вештина изградње људског кактера, кроз усавршавање вештине мачевања. Наши репрезентативци управо су се вратили из Сеула, са медаљама освојеним на Светском првенству, ето дивног повода за разговор с нашим гошћама Аном Момчиловић и Теодором Димитрић.

Мушка одбојкашка репрезентација Србије од 16 часова игра други меч друге фазе групнг такмичења на Светском првенству, ривал јој је селекција Аргентине. Наша најбоља женска селекција стигла је у Јапан, у коме је такође очекује учешће на шампионату планете. О досадашњем учинку изабраника Николе Грбића и очекивањима од дама, које с клупе већ дуго предводи Зоран Терзић, разговараћемо с одбојкашким тренером Ненадом Михајловићем.У одбојци је, у овој улози, већ 17 година, има доста освојених титула и запажених ангажмана у земљи и иностранству.

Уз подршку Секретаријата за спорт града Београда и Параолимпијског комитета и ове године одржава се `Трофеј Београда` за кошаркаше у колицима. Такмичари из Русије, Румуније, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије играју пуних срца, у дворани Завода за спорт Републике Србије у Кошутњаку. О току такмичења, које је и идеална прилика за дружење ових спортиста, причаће нам један од учесника и организатора Жељко Ћирковић, као и познати кошаркашки стручњак Владимир Кузмановић, који годинама прати овај спорт и такмичења. На једном таквом, недавно, у румунској Орадеи, чланови клуба Сингидунум, главног организатора `Трофеја Београда`, подигили су пехар. То је тек једно од дешавања у оквиру Међународних спортских игара особа са инвалидитетом, уз учешће око 700 стотина такмичара у десет спортских дисциплина, свима њима домаћин је Београд.

`Трофеј Београда` у дизању тегова одржава се управо данас у нашем главном граду. Много учесника овог атрактивног такмичења представљано је и у нашим емисијама, упознали смо бројне освајаче медаља и вишеструке рекордере, данас ћемо им такође посветити пажњу. У госте нам долази Филип Влајић, један од врхунских младих спортиста који је наш државни и балкаснски првак у поwерлифтингу у лакшој категорији до 74 кг. Поред дипломског рада, спрема се да полаже за националног судију у пауерлифтинг спорту. Ове године је први пут организовао државно првенство, на коме је учествовало 120 такмичара и трајало је два дана. На слици коју објављујемо је `крем` пауерлифтинга - председник националног савеза Предраг Милошевић, затим почасни члан савеза Зорица Гаврилов, председник светске организације IPF Gaston Paraz, потом генерални секретар наше асоцијације Александра Рапаић и оснивач Пауерлифтинг савеза Србије, уједно и његов почасни члан, Радован Гаврилов.

У госте нам долази и Сања Николић, дама рођена у Сплиту почетком последњег квартала прошлог века. Дипломирала је филозофију на Београдском универзитету.На међународном такмичењу за кратку причу `Лапис Хистриае` била је финалиста 2013. и 2014. године. Приче су јој објављене у зборницима `Лаписа` и преведене на италијански језик. Песме јој је у `Поезији` објавило Хрватско друштво, као и часопис за књижевност `Сент`. Данас нам представља свој први роман под називом `Сила и Сони у Берлину`.

После прошлогодишњег другог места у женској конкуренцији, наша најбоља триатлонка Вида Медић освојила је своју прву титулу шампионке Балкана, и то крај Охридског језера. У Младеновцу се наредног викенда одржава међународни турнир у рвању `Љубомир Ивановић- Геџа`. Дом омладине Београда, Ветерина Београд и Друштво `Le Petit` по шести пут приређују велику хуманитарну акцију посвећену добробити животиња и целој породици- одржава се још један `Мрњау викенд`. 

Најављујемо и низ туристичко- привредно- културних манифестација које се одржавају широм Србије. Сутра почињу `Хоргошки бербански дани`, а 27. септембра у Метковићу крај Богатића- такмичење у печењу ракије `Весела машина`. `Здраво, домаће, природно`- то је слоган сајма који ће у четвртак бити отворен у Зајечару, Фестивал зимнице одржава се у Коцељеви следећег викенда. `Коњи поново каскају Малом Реметом`- назив је  приредбе у организацији Удружења `Фрушкогорски ждребац`, дешава се 29. септембра.

Четврти фестивал православног филма `Снажни духом` почиње прексутра у Крушевцу. Сутра се отвара Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици, баш као и `Артлинк ноћ клавира` у главном граду. `Београдске хорске свечаности` почињу 28. септембра. Гала оперски концерт `Опера на води`, на Сава променади, којим се отвара 150. јубиларна сезона Народног позоришта у Београду, биће одржан вечерас од 19 часова и 30 минута. Театар `Le Studio` представља комад `Амрел за две особе`, вечерас од 21 час, на сцени у Поенкареовој улици 26. Премијера дечје представе `Без домета на крај света` је данас у 17 часова на Малој сцени Академије 28, тиме ће бити отворена и нова сезона.

Издавачкој кући `Креативни центар` припало је чак четири ласкава признања, за само неколико дана- два `Доситејева пера` и две награде `Невен`. Поводом обележавања Дана етнографског музеја, у четвртак је постављена изложба под називом `То смо ми- народна занимања у Србији`. Удружење визуелних уметника Ужица данас представља изложбу `Понеси уметност`, у тамошњој галерији `Рефлектор`. Отворена је и изложба  поводом 70. година постојања и рада Историјског архива Пожаревца. У Студентском културном центру у Београду спремају се за Салон стрипа, највећи фестивал `девете уметности` у Србији. Најављујемо и 22. музичке сусрете `Јесен на Чукарици`, као и премијерну обнову опере `Пајаци`, Руђера Леонкавала, на старту нове сезоне Опере и театра `Мадленианум`.

Пратићемо и друга дешавања током емисије, из света спорта, као и јавног, културног и уменичког живота. Биће и лепих награда за редовне слушаоце овог породичног магазина Радио Београда 1. Неће изостати ни нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда, Милијана Стојанића. Данас ће нам се јавити са прве по реду манифестације, која се одржава на Калемегдану, под називом `Фестивал српске трпезе`.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара