Новости дана

Председник Србије Александар Вучић састао се у Тјенђину са кинеским премијером Ли Кећангом. После разговора, Вучић је истакао да је постигнута сагласност о свим политичким питањима. Кина очекује да и убудуће види независну, самосталну и јаку Србију, рекао је Вучић.

"О свим политичким питањима изразили смо готово једногласје и подршку једни другима - ми политици једне Кине, а они подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије", пренео је Вучић након састанка.

Председник Србије каже да је са кинеским премијером највише разговарао о томе како Кина може да помогне Србији у усвајању модерних технологија. Вучић је претходно је присуствовао отварању летњег Светског економског форума а састао се и са гувернером провинције Хебеј Су Ђином и представницима компаније "Хбис", која је власник Железаре у Смедереву.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да решење за питање Косова и Метохије није на столу и да га треба стрпљиво тражити. Каже да је идеја која је изнета о разграничењу опција коју је председник Србије јавно истакао и тек треба да буде предмет разговора. Евенетуалним споразумом не би се отварала Пандорина кутија јер би такав предлог био подржан од Срба, Албанаца и међународне заједнице, навео је министар Дачић на конференцији Центра за спољну политику. Ми желимо да се окренемо позитивној агенди, да се отклоне безбедносни проблеми у региону, прекину сукоби и отвори нова страница у нашим односима, навео је Дачић.

Војни споразум Северне и Јужне Кореје, потписан на маргинама самита лидера Мун Џае-ина и Ким Џонг Уна, означава крај Корејског рата 1950-1953 године, и покретање мировног процеса, рекао је портпарол јужнокорејског председника. У документу се наводи и да су се стране договориле да окончају војне летове и артиљеријску ватру у пограничним регионима. Осим тога, предвиђено је да Северна и Јужна Кореја расформирају 11 војних граничних пунктова до краја године.

Представници четири репрезентативна синдиката у просвети настављају данас штрајк, скраћењем часова, трећи пут ове школске године, на 30 минута. Просветари траже да запослени у просвети, са седмим степеном образовања буду у деветој групи, у првом платном разреду и да кроз ту групу напредују. Ресорни министар Младен Шарчевић најавио је да ће следећи састанак синдиката бити са премијерком Аном Брнабић и представницма Министарства финансија.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Марица Сердар.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи