Новости дана

Србији се отвара прилика да са кинеским улагањима, за две до три године, постане земља с највишим привредним растом у Европи, поручио је председник Србије Александар Вучић после неколико важних састанака које је са  члановима  државне делегације имао током посете Кини. Другог дана посете, Вучић је разговарао са представницима кинеске Државне банке и Ексим банке. Потписан је и први споразум између Владе Србије и кинеске компаније "Шандонг Линглонг" о улагањима у град Зрењанин. Та компанија, један од највећих произвођача аутомобилских гума, планира да инвестира у фабрику у Зрењанину скоро милијарду долара. Србија ће са Кином потписати 11 уговора вредних три милијарде долара.  

Премијерка Ана Брнабић разговарала је у Београду са европском комесарком за дигитално друштво и економију Маријом Габриелом о процесу дигитализације у Србији. Србија је доста напредовала када је реч о преузетим обавезама из дигиталне агенде Европске комисије за Западни Балкан, али и даље има доста изазова, рекла је Габриелова. Премијерка Брнабић истиче да Србија улаже много труда у дигитализацију јавне управе, што је приоритет Владе. Крајњи циљ је, каже, да Србија добије конкурентније тржиште, млади остану у земљи, странци дођу да раде у нашој земљи и грађани имају веће плате.

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да нема алтернативе њеном потенцијалном договору о условима Брегзита и да на други начин неће ни бити споразума о изласку Велике Британије из Европске уније. Премијерка је у интервјуу за Би-Би-Си рекла како верује да ће парламент подржати споразум, јер, каже - и грађани виде његов значај јер ће Британија задржати добре трговинске односе са Европском унијом, али и извући све користи и шансе које је  пружао Брегзит.

На 52-ом БИТЕФ-у, на сцени Атељеа 212, вечерас гостује загребачко Сатирично позориште "Керемпух" с представом "Шест лица тражи писца", редитеља Оливера Фрљића. Синоћ је публика могла да види Фрљићеву представу "Горки - Алтернатива за Немачку", у продукцији берлинског театра "Максим Горки". Према  оцени лондонског "Гардијана", један од пет најважнијих редитеља у Европи, Оливер Фрљић, последњих година ради у Немачкој, па је тема представе проблематична отвореност немачког друштва за странце и поновно јачање ултрадесних покрета.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво