Време спорта и разоноде

Данас је на Ади Циганлији одржан `Драгон фестивал` и државно првенство у драгон боуту, древном и атрактивном спорту, у коме подједнако уживају и такмичари и публика. Са најновијим извештајем, у студио нам долази Ана Дудуковић, репрезентативка, уједно ће нам и испричати како су недавно освојене две прве медаље за Србију на једном великом такмичењу, у Бранденбургу, то је резулат који ће се памтити и улази у анале драгон боута.

Српска друштвена мрежа за спортисте `Спортифико` организује такмичење за тим сезоне. Ова мрежа тренутно броји осам хиљада чланова, изазвала је интересовање широм света, до титуле победника долазе они који на својој позицији надмаше конкуренцију по броју аплауза, који су иначе јединствена спортска реакција на апликацији. Породична мануфактура Ерић, која стоји иза ове мреже, отац Александар и синови Милош и Милан, долази у пуном саставу, у првој постави, у наш студио, па ће нам говорити о `Спортифику`, на коме је заступљено више од пет стотина клубова из око 300 градова широм планете.

Триатлон такмичење `11 TRI Београд` заказано је за 23. септембар на Ади Циганлији, у организацији Триатлон савеза Београда и града Београда. Очекује се око четири стотине учесника из свих крајева света. То су прекјуче на пригодном скупу у Скупштини града потврдили Горан Весић, заменик градоначелника, затим в.д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију са грађанима Дарко Главаш, промотер ове манифестације и атлетичар Михаил Дудаш, бивши кошаркашки ас, тренер Милан Гуровић, као и директор ове атрактивне трке Дарко Савић, који ће овог поподнева бити наш гост у студију.  

Лагани летњи разговори на музичке теме- причамо с Владаном Вучковићем Пајом, једним од најквалитетнијих инструменталиста региона. Паралелно радећи, безмало две деценије, са Здравком Чолићем, Вучковић је успевао да изгура и своју музичку причу, радећи на тематским албумима, који су - сви до једног- били жанровски другачији. И наредни ће се разликовати од њих, Паја то свесно ради, јер музика је његов начин изражавања, па ако је тачно оно `колико језика говориш, толико вредиш`, онда за њега нема зиме. Разговарамо о томе како се код нас третира инструментална музика, да ли се негде емитује осим што се, неовлашћено и без права, користи за тв рекламе, која публика може то да разуме и коме се обраћа, тим пре што снима увек другачије музичке `приче`.

Током емисије, пратићемо дешавања на Светском купу за ватерполисте у Берлину, затим учешће одбојкаша Србије на Светском првенству у Барију, најавити чувену ноћну трку формуле 1 за `Велику награду Сингапура`, пратити кретање резултата на фудбалским утакмицама Супер и Прве лиге србије, као и на мечевима значајнијих европских шампионата. Пратимо и дешавања и из других области света који нас окружује- девети фестивал `Стриполис` почиње 20. септембра у Културном центру Зрењанин. Међународни дечји карневал заказан је за 22. септембар у Параћину, а чућемо и младу, али већ изузетно успешну модну креаторку из Врњачке Бање, Наташу Жупац, која ће своју нову креацију `Азбука` представити на `Недељи моде` у Милану.           

За вечерас је заказан спектакл `Опера на води`, уз учешће свих првака Београдске опере, о том изузетном догађају говори Јасмина Трумбеташ-Петровић, сопран. Данас се отвара и 57. Октобарски салон- `Чудо какофоније`. У Народном музеју у Врању синоћ је отворена изложба слика `Последња деценија Саве Шумановића`. Најављујемо и лепа дешавања у Француском институту и клубу `Полет`. У галерији `Луцида`, у Чика Љубиној улици, у строгом центру Београда, синоћ је нову самосталну изложбу , под називом `Три линије бескраја`, отворила уметница Дуња Сирмиум.  

`Битеф Полифонија`, пратећи програм Београдског интернационалног театарског фестивала, биће одржана од 18. до 25. септембра на више локација у Београду, уз гостовање у Новом Саду. Концерт сјајног нишког састава `Еyot` заказан је за 20. септембар у Дому омладине Београда. Манифестација `Фестивал српске трпезе` први пут се одржава 22.септембра на простору Савске терасе Калемегданске тврђаве, организатор фестивала је Удружење грађана `Чувари огњишта`.`Вуков сабор` одвија се сутра у Тршићу. Тања Андријић и званично је представила свој CD `Звездане ноте` у Кући краља Петра на Сењаку.  

За нашу емисију говори и двоструки првак државе у шаху, велемајстор Александар Инђић- најпре је шампионску титулу освојио у појединачној конкуренцији, пре неки дан и у клупској, предводећи екипу Итаке из главног града. Рукометашице Радничког 1964 су оствариле историјски успех, пласман у Супер Б лигу, победом над екипом Младог тадника из Радинца, предграђа Смедерева. О успеху младих Крагујевчанки, говори директор клуба Ставро Рашковић. 

У Рудној глави код Мајданпека у уторак ће се одржати манифестација народног стваралаштва `Сачувајмо гајде и старе игре од заборава`. Наредног викенда у Александровцу је `Жупска берба`. Од 21. септембра у Врбасу је фестивал фолклорних традиција Војводине `Панонски вашар`. Међународни дечји фестивал `Ја сам твој друг` одвија се 21. септембра у Пожеги. Наша колегиница Наташа Ракетић јавиће нам се са `Купусијаде` у Мрчајевцима. Најављујемо и `Дане лудаје`, који се у Кикинди одигравају 22. и 23. септембра.  

И ове суботе јавиће нам се витез кулинарства, академик гастрономије и човек из Гинисове књиге рекорда Милијан Стојанић, са неким новим лепим рецептом, прилагођеном џепу становника. Бележимо и све актуелности из света спорта, јавног, културног и уметничког живота.  

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара