Новости дана

Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду с француским сенатором Оливијеом Кадиком, од кога је добио пуну подршку на путу Србије у Европску унију и у проналажењу решења за Косово и Метохију. Сенатор Оливије Кадик нагласио је да је решавање разлика између Косова и Србије суштинско за стабилизацију западног Балкана и за спровођење у праксу европских перспектива обе земље.  

Србија ће наставити дипломатску офанзиву за проналазак компромисног решења за косовско питање, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић после састанка са мароканским колегом Насером Буритом.  Шеф мароканске дипломатије Насер Бурито истакао је да Мароко неће мењати званични став о Косову јер је то, како је рекао, принципијелан став.

Министар  унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је да је један од  вођа "шкаљарског клана" протеран у Србију и да ће се поступати по даљем налогу надлежног тужилаштва. Министар демантује вест о постојању списка имена 80 припадника београдског одреда Жандармерије који се наводно баве криминалом, пословима неспојивим са службеном дужношћу или повременим политичким деловањем и да их због тога испитује Сектор унутрашње контроле МУП-а.

Премијерка Ана Брнабић борави у једнодневној посети Европској организацији за нуклеарна истраживања - ЦЕРН у Женеви, где ће се састати са генералном директорком те институције Фабиолом Ђаноти, научницима из Србије који тамо раде, као и са српским наставницима који
су на обуци у ЦЕРН-у.

У Алибунару је завршена изградња ветропарка снаге 42 мегавата који ће електричном енергијом снабдевати скоро 40 хиљада домаћинстава. Инвестиција је вредна 80 милиона евра.

Односи Москве и Пекинга засновани су на поверењу у многим областима,  од политике до безбедности и одбране, рекао је руски председник Владимир Путин кинеском колеги Си Ђинпингу. Руски председник је то изјавио на маргинама економског самита уочи званичног састанка у Владивостоку.

Русија је затражила ванредну седницу Савета безбедности Уједињених нација о резултатима недавног самита лидера Русије, Турске и Ирана као земаља гаранта примирја у Сирији. Истовремено, турски председник Ердоган упозорио је да би офанзива сиријске владе у региону Идлиб могла изазвати хуманитарне и безбедносне ризике по Турску, Европу и шире.

Навршава се 17 година од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године, у којима је погинуло готово 3 хиљаде људи. Нападе су извели припадници терориштичке Ал Каиде, а тај догађај означио је почетак америчке и западне глобалне кампање против тероризма, која је резултирала ратовима у Авганистану и Ираку, отварањем затвора у Гвантанамо беју и јачањем безбедносних мера.

У квалификацијама за Европско првенство, млада фудбалска репрезентација Србије, гостоваће вечерас селекцији Русије. Меч у Москви, почиње у 19 часова.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво