Новости дана

У Бриселу се сутра наставља дијалог Београда и Приштине. Премијерка Ана Брнабић изјавила је да мисли да тренутно ништа конкретно "није на столу", осим да мора да се постигне компромисно решење за Косово и Метохију. Она је у интервјуу за Алџазиру додала да би волела да до тог решења дође брзо.

Дан уочи наставка дијалога Београда и Приштине, Хашим Тачи је поновио је да су могућности за постизање договора веома мале и да ће коначни споразум имати смисла само ако, како је рекао, "Србија призна Косово као државу".

Приштина је главна препрека за долазак до компромисног решења, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и додао да не зна шта се може очекивати од сутрашњег дијалога у Бриселу. У интервјуу за ТВ Прва, он је нагласио да у Приштини влада политичка агонија, да цела Европа и свет позивају да се дође до договора и правно обавезујућег споразума, а да су управо власти у Приштини томе главна препрека.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је да је Приштина издала дозволу за посету председника Србије, али да она, у случају дестабилизације, може бити и промењена. Весељи је казао да би Вучић, ако би дошао без дозволе, прошао исто као и Марко Ђурић. Додао је да председник Србије нема шта да тражи на језеру Газиводе.

Министар Небојша Стефановић поручио је Кадрију Весељију да је Београд разумео претње које је упутио председнику Вучићу и упозорио га да не предузима никакве акције против српског председника. Стефановић каже да је забринут и због ћутања међународне заједнице.

Суд у Лондону одложио је потврђивање одлуке о изручењу оснивача и бившег власника Агрокора, Ивице Тодорића Хрватској до 15-тог октобра. Тодорићеви адвокати тако имају више од месец дана за припрему новог рочиста на којем ће одбрана представити нове доказе о томе да њихов клијент није крив. Иако се спекулисало да се Тодорић данас неће појавити на суду он је то, ипак учинио у пратњи својих адвоката међу којима је била и Чери Блер, супруга бившег британског премијера Тонија Блера. Бивши власник Агрокора је побегао из Хрватске, након што му је власт посебним законом Леx Агрокором одузела право располагања имовином и прогласила га одговорним за финансијске малверзације. Суд у Лондону је крајем априла ове године одлучио да Тодорић буде изручен Хрватској.

Јапанско острво Хокаидо погодио је снажан земљотрес јачине 6,7 степени Рихтера. Епицентар је био на 65 километара југоисточно од Сапороа, највећег града на острву. Девет особа је погинуло, више од 120 је повређено, а 40 се води као нестало. Биланс међутим није коначан пошто има људи затрпаних у рушевинама кућа. Хокаидо је остао без струје. Због одрона је обустављен друмски саобраћај, не ради ни железнички. Главни аеродром је затворен. Отказано је више од 200 летова, а погођено је 40 хиљада путника. Нема ризика од стварања цунамија, саопштила је Јапанска метеоролошка агенција.

 

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Ирена Јеловац.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво