Време спорта и разоноде

У једној мирној и ушушканој улици на Звездари, где- кажу- зведе најлепше сијају, почели су дечачки спортски снови нашег првог госта. Лако је могао постати фудбалер Хајдука са Лиона, због близине лепог травнатог терена у Улици Милана Ракића, али је одабрао воду, лопту и- није погрешио. Са својом двадесет једном годином, Никола Јакшић, централни бек наше ватерполо репрезентације, већ је остварио многе од поменутих жеља, хтења и надања. Ових дана је на Кошутњаку са својим, такође младим колегама, интензивно се припремају за Светски куп, који их очекује наредног месеца у Берлину.

Офталмолог др Владимир Петровић на делу показује разумевање и поштовање према нашим људима на  Косову и Метохији. Са својим колегама из Специјалне офталмолошке болнице, више пута је бесплатно оперисао катаракту, што је обезбедила Канцеларија за КиМ, у сарадњи са том болницом. И не само то, увелико остварују планове од прошле године, иду у српске енклаве и прегледају бројне  грађане, од којих многи годинама нису били код офталмолога. Пацијентима којима је вид могао да се поправи на лицу места, преписивали су наочаре или медикаментозну терапију, а онима којима је неопходна операција, обезбедили су долазак у Београд.

Прошлог викенда „златну" свадбу у Трстенику, заједно је, први пут, прославило 14 парова. Као некада, пре 50 година, у свечаној сали за венчања општине Трстеник организована је свечаност под називом „Најлепша промоција љубави". У овом месту са око 17.000 становника, где је већ годинама негативан природни прираштај, на овај начин младима се даје пример да је дуготрајан брак основ породице и успешног живота. Поред Општине Трстеник, највећи допринос одржавању ове дивне манифестације дао је тамошњи Црвени крст, чији је секретар Верољуб Миловановић наш гост ове суботе. Уз њега. као пријатно изненађење - стиже нам брачни пар Тодоровић, Лепосава и Мирољуб, из села Лопаш, да нам испричају макар делић дивне приче о љубави, дају практични пример о поштовању и разумевању у успешној брачној заједници.     

Књижевница Љиљана Шарац, рођена у Смедереву, долази нам са својим новим, чевтрим по реду романом кога је управо - под називом `Старија`- објавила издавачка кућа `Evrobook`. Претходно је Лиљана имала врло запажена остварења, романе `Опет сам те сањао`, `Где сам то погрешила?` и `Зид тајни`. Љиљана, иначе, ради као наставник српског језика у Основној школи `Стефан Дечански` у Београду. 

Новооформљени џез састав `Октатоник`, основан са идејом да изводи ауторске четворогласне аранжмане уз пратњу инструменталног квартета, први пут ће нам се представити у овој емисији. Долази нам  Петра Леона Матиша - алт, аранжер, композитор, уз занимљив аудио  материјал којим располажу. Вечерас у 20 часова `Октатоник` свира испред `Зидића` Дома омладине Београда, биће то идеална прилика да ову поставу, састављену од младих, талентованих музичара, чујемо и видимо на делу.

И ове суботе пратићемо актуелности из света спорта, као и јавног, друштвеног и уметничког живота. `Драинчеви сусрети` поћињу 27. августа у Прокупљу, фестивал еколошког и туристичког филма `Силафест` одржава се крајем месеца у Великом Градишту. Очекују нас и Међународни новосадски књижевни фестивал у Новом Саду, фестивал студентских позоришта `Урбан фест` у Нишу, међународна ликовна и књижевна колонија `Сићево`,, позоришни фестивал `Дуо драме` у Тополи, манифестација `Јуст оут` у Деспотовцу, као и `Organic live fest` у главном граду. Ту је и традиционални фестивал `Todo Mundo`, уз учешће музичара са четири континента, почиње 30. августа. Током емисије очекујемо извештај са квалификација формуле 1 за Велику награду Белгије. 

Широм Србије одржава се много туристичко-гастрономско-привредних-културних манифестација, и њих инетнзивно пратимо у нашем породичном радио магазину. `Дани пива` биће у Зрењанину, манифестација `Сабор на панаџур` у селу Јаловик Извор крај Књажевца, `Стишко посело` у селу Смољинац код Малог Црнића, а `Шкембијада` у Бујановцу. `Штрудлијада` се дешава првог дана септембра у Долову поред Панчева, `Дани вргања` на Копаонику, смотра `Гастро Срем` у Старој Пазови. Већ се приставља ћумур за највећу регионалну фешту доброг залогаја- у Лесковцу ће се и овог лета доброг јести, на чувеној `Роштиљијади` у Лесковцу.

Скрећемо вам пажњу и на ликовну колонију `Рафаило Момчиловић` у Дероњам крај Оџака, међународни фестивал фолклора `Златна јесен` у Гудурици поред Вршца, интернационални фестивал уличних свирача `Градић фест` у Новом Саду, `Мамут фест` у Кикинди и, наравно, `Rock Village` фестивал који је у току у Банатском Соколцу. У Медвеђи раде на завршним припремама за манифестацију `Под сач`. У уметничкој галерији `Стара капетанија` отворена је изложба графика Јелене Ружичић, у `Галерији 73` на Бановом брду изложба слика `Поподневни Београд`, аутора Зорана Мишића, а у салону Народног музеја у Зрењанину предивна изложба `Словачка лепота'.

Уредник и водитељ Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво