Новинарење

Заоштрава се сукоб на линији Вашингтон -Анкара. Ердоган на ултиматум Трампа очекивано узвратио повећањем царина на бројне америчке производе и одбијањем да из кућног притвора пусти евангелистичког пастора Ендрјуа Брансона оптуженог за шпијунажу и тероризам, а у вези са неуспелим покушајем пуча у Турској пре две године.

Да се Турска не шали када преко шефа дипломатије Чавушоглуа поручује Сједињеним америчким државама да морају да поштују чињеницу да свака земља има своју част, као и чињеницу да ниједна земља данас није беспомоћна и без алтернативе показују и следећи догађаји по одбијању америчког ултиматума. Најпре,телефонски разговор турског председника Реџепа Таипа Ердогана са немачком канцеларком Ангелом Меркел која је, како преноси турска агенција Анадолу, изјавила да је снага турске економије важна и за Немачку, а затим сусрет Ердогана са емиром Катара, шеиком Тамимом бин Хамадом ал-Танијем који је му је обећао да ће Катар врло брзо реализовати "инвестициони пакет" за Турску у вредности од 15 милијарди долара. То су биле вести јучерашњег дана. Међутим, синоћ Чавушоглу спушта лопту изјавом: "Разговараћемо са САД, али под условом да не буде претњи", а Бела кућа оштро одговара Турској: "Царине су вам за жаљење и корак у погрешном правцу. Увели сте их само због освете док је разлог за наше тарифе Турској био амерички национални безбедносни интерес".

Да ли америчко-турски економски рат који је почео Вашингтон може да прерасте у политички рат и да ли ће Вашингтон зажалити што је до скоро верног пријатеља и војног савезника гурнуо у наручје својих супарника Пекинга, Москве и Ирана?

Саговорник "Новинарењa" је Војислав Лалић новинар и публициста,познавалац прилика у непредвидивој и вома поносној Турској када су у питању уцене западних сила , међу којима и највеће САД?

Аутор и водитељ је Зорана Бокан.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи