Таласање - Шетња

Шта је заједничко епохи цара Трајана и савременој Европи? На принципима на којима је стварана римска империја, која је у време цара Трајана имала највећи територијални обим, изграђена је и модерна Европа. Повод за разговор са нашим дописником из Рима, Маринелом Ражнатовић, је изложба о једном од највећих римских императора у част обележавања 19 векова од његове смрти, под називом „Трајан – градитељ империје, креатор Европе“.

Изложба "Испричаћу ти причу" ауторке Тимке Алихоџић из Археолошког музеја Задра отворена је синоћ у галерији "Карст" у Музеју Јована Цвијића. Поставка говори о некрополи у којој је, за сада, пронађено више од 80 предмета који сведоче о животима становника античког Задра. Детаљније у причи Јоване Обренић.

Село Гложан у општини Бачки Петровац надалеко је познато по вредним повртарима који гаје, пре свега паприку и то не било какву, већ бабуру - препознатљиву по жутој боји са лила врхом, која је уврштена у повртарске брендове Србије. У месту са око 2.000 житеља, углавном Словака, летњи дани пролазе уобичајено. По цео дан се ради на њиви. Kо није на њиви нема га ни на шору. Нарочито не на плус 38 степени Целзијуса, колика је била температура у дану када је наша колегиница Наташа Аћимовић свратила до тог малог села у Бачкој. На капију је изашла само бака Алжбета Томан...

У Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", у оквиру којег су Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, стигла је оригинална документација о изградњи београдског метроа из 1951. године, сада први пут доступна јавности. О томе разговарамо са Зорицом Вуковић Вујовић, која је један од оснивача удружења Адлигат.

Са Небојшом Брадићем, уредником културно-уметничког програма Радио-телевизије Србије, о култури у Србији, медијима и улози РТС, тј. јавног сервиса у чувању културе и баштине разговарао је Владимир Џудовић.

РТС за 60. рођендан дарује два велика бесплатна концерта. Ове године обележава се велики јубилеј - 60 година постојања Телевизије у Србији. Радио-телевизија Србије, у склопу прославе великог јубилеја, организује два бесплатна концерта на стадиону „Ташмајдан", 23. и 24. августа. Тим поводом гошћа је уредница Забавног програма РТС-а Оливера Ковачевић.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара