Време спорта и разоноде

Петоро пријатеља – Александра Миладиновић, Тања и Бојан Васојевић, Раде Рогач и Марјан Драгић, од јануара 2016. године сваког месеца обилазе различите дестинације у Србији, са циљем да што боље упознају нашу земљу ван утабаних туристичких стаза. Само у 2016. години превалили су више од 4.500 км и обишли преко 30 локалитета. На друштвеним мрежама, познати под називом „Триппин Србија“, деле своја искуства и атрактивне фотографије из различитих крајева наше земље, поручујући једногласно: „Немаш изговор, обиђи Србију!“. Раде и Бојан биће данас `делегати` ове путујуће дружине у нашој емисији.

Ксенија Мирковић посветила је живот деци са сметњама у развоју. Пре 17 година, после једне хорске приредбе, упознала је директорку основне школе `Антун Скала`, у којој се школлују деца с развојним потешкоћама. Тај сусрет одвео ју је на пут који и данас траје. Она пише, компонује и режира инклузивне мјузикле, уз то тврди да је музика моћно оруђе за напредак.

У госте нам дана долази и Борис Дробац, председник Пливачког савеза Србије, с којим ћемо разговарати о учинку наших репрезентативаца на недавно одржаном Европском првенству у Глазгову. Српски представници узели су учешће у пет финала и шест полуфинала, уз то оборивши и пет државних рекорда. Управо учесници великих такмичења, попут овог у Шкотској, анимирају малишане да и они почну да се баве овим спортом и да постижу што боље резутате кад се за њега дефинитивно определе.

 Наш колега из телевизијског дела Медијског јавног сервиса Србије, коментатор Аца Стојановић, ексклузивно ће нам се јавити са утакмице којом почиње нови шампионат Серије А у фудбалу. Због трагедије која се догодила у Ђенови, одложене су утакмице два клуба из овог града, али се остале утакмице играју у унапред предвиђеним терминима. У предграђу Вероне, где у улози домаћина фудбалери Кјева, популарни `летећи магарци`, дочекују екипу Јувентуса, већ други дан влада права и истинска `Роналдоманија`. Најновија аквизиција `старе даме`, актуелног шампиона Италије, Кристијано Роналдо, изазвао је општу пометњу својим доласком на Апенине и вечерашњим дебијем у црно- белом дресу. С најновијим дешавањима у `граду љубавника` ће нас управо упознати Стојановић, уз све пикантерије које прате овај трансфер. 

Говорићемо и о `Фиш фесту`, који се крај Дунава, на Дорћолу, одржава од 30. августа до 2. септембра. Манифестацији која слави реку, рибу, рибљу чорбу, музику, пријатељство и добро расположење. Одвија се на историјски и географски јединственом месту, на ушћу Дунава и Саве, у непосредној близини тврђаве Калемегдан и Небојша Куле. Почетком 15. века, у време владавине Деспота Стефана, ово место је постојало под називом "Водена варош" и састојало се од мале рибље пијаце и воденица. Фестивал оживљава "Водену варош" кроз активности карактеристичне за догађаје који се одвијају у близини реке, којима се шири добар дух и пријатељство међу људима. И овог лета посетиоце очекује разноврстан програм, намењен свим генерацијама, с којим ће нас упознати председник организације „Дунав у срцу" и главни организатор „Фиш феста" Ђорђе Живановић.

И ове суботе најавићемо велики број привредно- туристичко- културних манифестација, које се одржавају широм Србије, као и бројна спортска дешавања. У Тутину ће се од 25. августа одржати дводневни `Ултра Маратон Мојстир 2018`. Атрактиван је и `Београдски карневал бродова`. У Кажњижи се од 23. августа игра међународни рукометни турнир, у Бачкој Тополи сутра се одржава `Сељачка олимпијада`, ту је и традиционални Церски марш, са пешачењем дугим више од 35 километара. У Доњем Милановцу, на Дунаву, од 23. до 27. августа, одвијаће се међународно такмичење у једрењу, под називом `Куп Ђердапа`.

Доста је манифестација које се одржавају поводом великих празника. Манифестација `Госпојина` траје у Новом Бечеју од 23. до 27. августа. У току су и Великогоспојинске свечаности у Стапару крај Сомбора. Дани срспког духовног преображења у току су у Деспотовцу. `Светостефански дани новог хлеба` биће одржани у Кањижи. Две манифестације биће посвећени шљиви- међународни сајам у Осечини и `Дани шљиве` у Блацу.

`Скобаљијада` се дешава наредне суботе у селу Црнча код Љубовије. У Колубарском Лазаревцу наредне суботе је `Моба за незаборав`, моба вршидбе пшенице. За `Дане крстурске паприке` спремни су као `запете пушке`у Руском Крстуру близу Куле. Крај језера Заова у Малом Црнићу, 25. августа одржава се фестивал хране и фолклора `Стишко посело`. Фестивал виолине `Моравичко ћемане` је наредног викенда у Љигу. У Ивањици је, дабоме, наредни викенд резервисан за добро расположење и `Нушићијаду`. Тада се у Власотинцу одржава `Вински бал`, док се сутра у селу Рожанство на Златибору одвија сабор изворне народне песме `Без извора нема воде`. Биће обележени и `Дани Врања` у Борином граду, од 22. до 26. августа, првог дана посетиоци ће присуствовати и међународном фестивалу фолклора. У Бољевцима се наредне суботе одржава традиционална `Страшилијада`.

Прексутра, у понедељак, у Центру лепих уметности `Guarnerius`, концерт има пијаниста Богдан Ђорђевић. Представљамо и галерију `Ремонт` из главног града, независну уметничку асоцијацију. `Лето у музеју` завршава се наредне суботе уз `Вече YU винила`. Изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату" отворена је јуче у Малом салону Народног музеја Зрењанин. Удружење Визуелних Уметника Ужице вечерас представља изложбу уметница Марине Костић и Ане Цвијановић.У уторак, 21. августа, у Музеју афричке уметности одржаће се предавање и уметничка радионица: "Египатски фајанс: традиционалне форме и технике". 17 година међународне радионице камерне музике „Colluvio" биће обележено концертом у свечаној сали Скупштине града, у понедељак. У Врњачкој Бањи, на 42. Фестивалу филмског сценарија, `Босонога продукција` и РТС постигли су договор о копродукцији другог дела трилогије , серије `Кости`. Издвајамо још један узбудљив догађај- на хелидрому у Добановцима сутра ће бити обележен Светски дан хеликоптера, најавиће нам га Сара Крнета, једина дама код нас која је професионални пилот ове врсте летелице.

Током поподнева, пратићемо и све друге актуелности, од спортских, до оних из области јавног,културног и уметничког живота. Пратићемо завршницу тениског турнира у Синсинатију, утакмице Супер и Прве лиге у Србије, као и промене резултата на сусретима европских фудбалских шампионата.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво