Време спорта и разоноде

Србољуб Жунић, докторанд на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду наш је саговорник у блоку у коме разговарамо о здрављу младих спортиста. Неретко се, негде у свету, догоди да неко од њих доживи срчани удар, престанак рада срчаног мишића или нешто друго, са кобним последицама. Ове суботе, на срећу, немамо ниједан повод забележен у скорије време, али баш зато - ваља причати о превентиви, о томе како малишане уводити у спорт, како лекарске прегледе деце, спортиста и рекреативаца учинити редовним, како све њих заштитити на време, пре него се догоди зло. Наш гост је, иначе, уз остале активности, и оснивач удружења `Сербоспартанс тим`.

У госте нам из Великог Поповца долази Радиша Милојковић, национални шампион и освајач Светског купа у мастер класи у спортском обарању руке. Недавно је освојио златну медаљу на Светском купу у Загребу, припрема се за још једно велико међународно такмичење у Мађарској и на прави начин ће нам дочарати овај спорт и објаснити његова правила, посебно инсистирајући на томе да се заснива на традицији, а традиције су за - чување.

Прваци СФРЈ, СЦГ, СРЈ и Србије у фудбалу и њихова учешћа у Купу и Лиги шампиона од 1955. године до данас, нашли су  места у књизи која се управо појавила под називом `Од свитања до сумрака`. Аутор овог издања, новинар Слободан Прокин, на једном месту нуди сведочења са важних утакмица наших државних шампиона у европским утакмицама, у елитном такмичењу, ту су извештаји и састави тимова, имена стрелаца и судија, као и остали подаци са мечева Црвене звезде, Партизана, Хајдука, Динама, Војводине, Сарајева, Жељезничара, Вардара и Обилића.

Придружиће нам се, током поподнева и новинарка Катарина Јоковић, уредница магазина `Пензија`, који третира теме намењене представницима трећег доба.

Попричаћемо какве су жеље и афинитети читалаца овог месечника, о чему највише воле да читају, шта их највише занима и, наравно, да ли се и колико сениори баве спортом или макар рекреацијом, преко потребном када је здравље у питању.

Познато је да већ само ходање организму доноси доста радости и свакако утиче на његово стање.

Иван Маровић, такође наш данашњи гост, мајстор је нинђуцуа 12.дан, на завршној је години докторских студија на ДИФ-у у Београду, наставник вештина на Спортској академији, кондициони тренер и тренер моторних вештина.  Оснивач је клуба `Budjinkan Ryoto Dojo`, пре три године објавио је и књигу под називом `Ка савршеном покрету`.

Концертни серијал `Be here and there`, предвиђен за 6. и 7. август на Калемегдану,  предствља музику српских студената и алумниста најбољег музичког колеџа на свету Беркли из Бостона (САД).  Неке од њих данас представљамо у овој емисији, упознајући њихова стремљења, уз сазнање колико квалитетних музичара ствара `преко Океана`,али дубоко носећи у себи љубав према овим просторима, својој домовини, уз потврду да добра музика може да  живи и Тамо и Овде. Представиће нам се, причом и својим ауторским изразом, Ана Крстајић, Драган Хајнрих и Огњен Готовчевић.

Поводом обележавања јубилеја `Галерије 73` с Бановог брда , биће организована изложба колекције радова у Музеју Херцеговине у Требињу, дивном Дучићевом граду, на којој ће се представити дела 24 уметника који су део збирке београдске куће културе. То је њено прво представљање у региону, са циљем промовисања културне сцене Србије. Тим поводом, гошћа у студију ју Мирела Пудар, директорка `Галерије 73`, уочи културне мисије у Републици Српској.

И ове суботе бележимо читав низ манифестација привредно- културно- туристичког карактера, богата је и гастрономска понуда. У највећем селу Србије, одржавају се `Дани азањске погаче`. У Великом Градишту спремни су за `Пасуљијаду`. У Сремским Карловцима нуде `Дане меда`. У Белој Паланци дешавају се традиционални `Дани банице`, такмичење у припремању пита од којих застаје дах, и на поглед, и на укус.

Дирљив моменат у београдском `Врту добре наде` - слоница Твиги препознала је свог чувара после 26 година. Пријатељство ове, мало крупније становнице житељке здања на Калемегдану  са Марјом Хоедемакером из холандског зоо врта у Амерсфорту датира још од 1960. године, када је Твиги- као младунче азијског слона- стигла у амстердамски зоо врт, о њој је бринуо управо поменути човек, који је ових дана био гост директора Србољуба Алексића и колектива зоо врта у Београду. Твиги је одмах, истог часа, реаговала на присуство господина Хоедемакера. И после кажу да слонови не памте...

У Шапцу, на реци Сави, одржаће се међународни пливачки маратон `Јарак- Шабац`. Пред нама је и ликовна колонија у Лапову, затим `Драгачевски сабор трубача` у Гучи, међународни `Нишвил` фестивал, `Дужијанца` у Суботици, као и манифестација `Традиција нас је одржала`, у Лапљем селу. Избор `Прве хармонике Србије` је у Сокобањи, међународна радионица анимираног филма `Златни пуж` у Врању, најављујемо и мото- скуп у Госпођинцима. `Дани Бразила` одржавају се у Новом Саду, државно првенство у једрењу у Голупцу, док ће у бањи Горња Трепча бити изабрана и проглашена најбоља ракија `Шумадијска краљица`.

У Омољици крај Панчева у току је фестивал `Жисел`. У Врњачкој Бањи обележиће `Дане Данила Бате Стојковића`. Међународни `Срем фолк фест` одржава се у Сремској Митровици. У селу Купиново наредног викенда је `Регата мајке Ангелине`. Манифестација `Завичајни сусрети` биће одржана сутра у Сијаринској Бањи. Јован Маљоковић, са својим бендом, гостовао је у Напуљу, одакле носи изузетне утике. `Брод театар` у Новом Саду резервисан је за Катарину Пејак, певачицу и пијанисткињу, још једну надарену музичарку са Берклија. `Кутловачка фијакеријада`, као и изложба коња , одржавају се сутра на ранчу `Парче раја`, петнаестак километара од Крагујевца. Коначно, најављујемо и изложбу уметнице Ирене Пашић, под називом `Све је из моје баште и тако дивно мирише`.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво