Спортски споменар

Репризирамо емисију о чувеним утакмицама фудбалских репрезентација Југославије и Совјетског Савеза одиграних средином јула 1952. године на Олимпијским играма у Финској. У то време политички односи двеју земаља су били затегнути због Резолуције Информбироа, па су фудбалери, мимо своје воље, постали инструмент у рукама супротстављених комунистичких режима. И збивања на терену су допринела да овај дуел постане антологијски. Прва утакмица, 20. јула 1952. у Тампереу, завршена је нерешеним резултатом 5:5, иако је Југославија 15 минута пре краја водила са 5:1, али је два дана касније победила са 3:1.

Исход је одредио даљу судбину актера меча. Састав нашег олимпијског тима: Беара, Црнковић, Станковић, Чајковски, Хорват, Бошков, Огњанов, Митић, Вукас, Бобек и Зебец сматра се једним од најбољих свих времена на југословенским просторима, иако је одиграо само 6 утакмица. С друге стране, совјетска селекција је распуштена, а сви војни фудбалски клубови у Совјетском Савезу су расформирани. Још теже судбине недужне фудбалере је у последњем тренутку спасио Стаљинов син Василиј. О свему томе у тамошњој јавности деценијама се веома мало знало.

О овим збивањима, доајен нашег спортског новинарства Владета Недељковић је написао књигу: Једанаест величанствених-олимпијски трилер. Имао је чак 39-оро сарадника из 11 земаља, па је прикупљено и објављено низ до сада мало познатих детаља, карикатура и фотографија о овим збивањима.

Осим разговора са Владетом Недељковићем, у емисији ће бити коришћени и записи из нашег тонског архива актера антологијских утакмица: Рајка Митића, Стјепана Бобека, Владимира Беаре, Тихомира Огњанова и капитена Ивице Хорвата. Утакмице из Тампереа су преносили први спортски репортери у Југославији, Радивоје Марковић и Хрвоје Мацановић, али снимци преноса нису сачувани ни у архивима Радио Београда, ни Радио Загреба.

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд 1 од 16 до 17 часова.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи