Време спорта и разоноде

Млада српска каратисткиња Дина Дурмиш постигла је нови запажен резултат, у планетарним оквирима. На недавно одржаном Светском купу у Умагу, освојила је златну медаљу, на путу до финала савладавши ривалке из Румуније, Русије, Словачке и Шкотске. Чланица карате клуба Студенстки град претходно је освојила и четврто место на Медитеранским играма, па је ово - сва је прилика - још једна од успешних сезона којима најављује своје присуство у самом врху светског каратеа.

Ватерполисти Србије, ипак, данас су заслужено у центру пажње. Вечерас од 22 часа и 15 минута играју финалну утакмицу Европског шампионата у Барселони, са селекцијом Шпаније. Под вођством спортисте- џентлмена Дејана Савића, стасава једна нова генерација, а резултатски се ништа баш није изменило, наши `делфини` и даље су у самом врху, жеља им је да овога пута узму још једну титулу првака Старог континента. У извештајима из Шпаније, за које је задужена Снежана Пантовић, послушаћемо изјаве, очекивања и наде наших играча и чланова стручног штаба ватерполо репрезентације Србије.

У госте нам овог поподнева долази и Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије. Разговараћемо о актуелностима из света седме уметности, о копродукцијама са земљама у региону, али и онима које су географски много удаљене од нас. Тако је, рецимо, пала прва клапа филма `Бекство из Београда`, кога удруженим радом креирају кинески и српски синеасти. За нови филм Слободана Шијана `Буди Бог с нама` влада огромно интересовање, на фестивалу у Пули подржан је са 20 хиљада евра, као најбољи копродукцијски пројекат. Коначно, наших представника биће и у разним секцијама Филмског фестивала у Венецији.

Глумица и редитељка Маја Митић долази нам у својству уметничке директорке `Нишвил џез театра`, манифестације која се одржава у граду на Нишави од 3. августа. У овом делу фестивала биће изведено укупно 16 представа из Европе, Азије, Африке и Северне Америке. Биће одржан под слоганом `Сањај плаве тонове`, уз представе подразумева и стручне разговоре, радионице, концерте и друге садржаје.

Као и сваке суботе, и овом приликом скрећемо вам пажњу на предстојеће културно- туристичке манифестације, којих посебно током летње сезоне, у великом броју има широм Србије. Најављујемо фестивале `Piano summer` у Врању и `Love fest` у Врњачкој Бањи, затим још једну у низу манифестација под називом `Златне руке`, овога пута домаћин јој је Власинско језеро. У Руми ће се одржати `Румфест`, у Ваљеву традиционалне `Тешњарске вечери`, док ће се у  Сврљигу одржати атрактивна `Белмужијада`, као и Сабор гајдаша балканских земаља.

`Дринска регата` 5. августа одржава се на потезу Мали Зворник- Бања Ковиљача. Из општине Топола најављују сликарску колонију `Липовац`, из Богатића `Хајдучке вечери`, док ће се `Дани Станоја Главаша` одржати у Глибовцу код Смедеревске Паланке. `Фикајеријада` ће бити доступна посетиоцима Равног Села код Врбаса. У Крагујевцу је на реду филмска радионица `ФРКА`, док ће се у Шапцу дешавати традиционална манифестација омиљених аутомобила, под називом `Бубијада`.

У селу Рашанац код Петровца на Млави, сутра се одржава `Прасићијада`. Илиндански пливачки маратон Овчарско- кабларска клисура дешава се наредног викенда у Овчар Бањи. У селу Братачић код Осечине - Избор за харамбашу Подгорине. У селу Јабука крај Панчева, одржаће се манифестација `Гравче на тавче`, 4. августа у Доњем Милановцу је `Поречки котлић`.Домаћице из Новиз Козараца, чланице тамошњег Удружења жена, умесиле су питу дугачку 30 метара и 20 центиметара, али не за Гиниса, већ - за своје задовољство.

И још мало о манифестацијама које најављујемо у нашем породичном радио магазину - у Прибојској бањи биће обележени Илиндански дани, као и у селу Брзан код Баточине, где ће се одржати Сабор `Свети пророк Илија`. У селу Јасикова код Мајданпека, на програму је `Бачија Јасикова`, фестивал културног стваралаштва Влаха. Издвајамо из понуде и `Тандербал- фестивал на Тиси`, који ће се дешавати у Бечеју. У Сремским Карловцима сутра почиње 26. Летња школа црквеног појања `Корнелију у спомен`. Фестивал европског филма одржава се од 2. до 24. августа у Културном центру Зрењанина. Помињемо и гостовање плесне представе `Мара Сад`, у кореографији Николе Павловића, на овогодишњем Летњем фестивалу у Велењу. Најављујемо и вече `Кад играо се рокенрол`, серију августовских изложби Културног центра Београд,а пијанисткиња Нада Колунџија нас позива на концерт у оквиру пројекта `Climate keys` у Центру лепих уметности `Гварнеријус`. Најзад, скрећемо пажњу и на Смотру Савеза извиђача Србије, која траје до 5. августа у Београду, на Ади Циганлији.

Пратимо, дабоме, сва актуелна дешавања у земљи и свету, па тако прилозима идемо у сусрет трци за `Велику награду Мађарске` у формули 1, као и завршници спектакуларног бициклистичког `Tur d Fransa`. У атријуму Центра `Шумице`, на Kоњарнику, данас почиње нови циклус `Вождовачких летњих вечери`. Kао и лане, и ове сезоне о програму води рачуна Предраг Вуковић Пеђолино, који ће нам се придружити у студију и најавити комплетан програм, саздан од дешавања за посетиоце свих генерација, уз бесплатан улаз за посетиоце. До 31. августа смењиваће се позоришне представе, концерти, песничке и књижевне вечери. 

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво