Којекуда, реприза

Шта имају заједничко британска краљица Елизабета, филмска звезда Лив Улман, председница Исланда, госпођа Финбогадотир, некадашња прва дама Сједињених Држава Ненси Реган I, такође некадашња, прва другарица СФРЈ, Јованка Броз?

Одговор - чувени џемпер, прецизније јакну, са златиборском кућицом на леђима, можда неким дрвцетом, цветом и облачићем, који је широм света пронео славу маленог села Сирогојно!

Већ више од пола века, Сирогојно јакне, мантили, џемпери, прслуци, капе и шалови, исплетени вештим рукама стотина - а некада их је било и на хиљаде плетиља, али од најфиније исландске вуне, од које и предиво и златиборски пејзажи изгледају још мекши, не силазе са спискова модних потраживања широм света. Зато нека вас не зачуди да, ако се којим случајем, задесите у главној улици, рецимо, Токија, улици Гинза, уз ексклузивне бутике Ив Сен Лорана и Диора, угледате и бутик "Sirogojno styile"!

Почело је 60-тих година прошлог века захваљујући најпре визији креаторке Добриле Смиљанић, а потом њеној енергији и истрајности, наставило се и у најтежа времена 90-тих, јер они који су са много љубави на промоцији стила Сирогојно радили деценијама нису могли и нису хтели да одустану, на првом месту данашњи председник компаније "Сирогојно" Раде Љубојевић, а траје све време захваљујући вредним плетиљама, које су и песници опевали, које су у Сирогојну добиле и улицу са њиховим именом, па и музеј у центру села!  

Па како онда да и ми, којекуда, не испричамо причу о њима и њиховом предиву, које нас је као мало шта прославило широм света.

И ове недеље са вама Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

Радио Београд 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво