Српски на српском

Лепо ћу да полудим од оних поЛИцајаца и ваТРОгасаца! Толико смо их пута помињали у емисији, да сам мислио како су и врапци на грани научили да је тај акценат на том месту исправан само у одређеном случају, ваљда у генитиву, али не... наши слушаоци га чују и тамо где га никад нисмо изговорили - у првом падежу!

И не може да прође ниједан први понедељак у месецу, онај кад нас јавно хвале и куде, а да неко не помене поЛИцајце и ваТРОгасце. Е, па не дам на спикере! Одговорно тврдим да то никад нико није изговорио ни на радију ни на телевизији, а ако имате нешто против оног генитива, 'ајте да правимо нову граматику! Свако нек каже шта му смета, а лингвисти нек испуњавају жеље. Да исфризирамо акценте "на природно" па да коначно можемо лепо да отежемо - полиЦАјаца и ватроГАсаца.

Правило је просто, али ми баш волимо да не поштујемо правила, па ни ово нећемо запамтити. По слуху нам се не свиђа, на разумевање не утиче, у образовним установама се не поштује, и изгледа да је до тог правила једино стало спикерима са РТС-а. Ма никад се тај генитив неће  "примити" у говору обичног света. Ми ни име бивше државе деценијама нисмо изговарали као треба, али то одавно више није актуелно питање. Него, ни по јада што не поштујемо акценте, ал' много ме нервира што не поштујемо жене. Ево, читам наслове објављене у размаку од неколико дана на различитим сајтовима: "Европска унија задовољна извештајима Могерини", "Није било састанка са Доловац", "Брнабић на састанку Билдербершке групе" и сасвим телеграфски - "Гојковић о претњама Јерков".

Глумац: Феђа Стојановић

Аутор и водитељ: Мирјана Блажић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи