Новости дана

Председник Србије Александар Вучић оценио је, поредивши дијалог Београда и Приштине са шаховским мечом, да има још фигура на табли, и да ћемо пробати да извучемо реми. Александар Вучић је, након пријема младих шахиста, упитан како је стање у дијалогу, ако би се говорило језиком шаха, казао да смо били у очајној позицији. "И даље смо у врло тешкој позицији. Има још по која фигура на табли. Могуће је да се боримо, да пробамо да извучемо некакав реми, иако ће бити врло тешко", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да су Хрватска и Албанија браћа по оружју, Вучић је рекао да то довољно говори о тежини нашег положаја и колико неки не желе наш напредак. "Честитам на изјави. Нама нису потребна браћа, већ пријатељи. Нека се братиме, ми ћемо да гледамо да напредујемо економски", поручио је Вучић.

На Београду и Приштини је да одлуче о евентуалној подели Косова, изјавио је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави за приштинску телевизију КТВ. За разлику од недавне изјаве да подела није опција, Делави сада на питање о могућој подели јужне покрајине одговара да не може да прича о нечему што би, како каже, могло бити део коначног споразума о нормализацији односа. Навео је и да се америчка политика није мењала поводом тог питања.

Реагујући на изјаву америчког амбасадора, премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај рекао је да за њега "подела значи рат". Он истиче да ће "свако ко помиње поделу Косова изазвати трагедију на Балкану". У овим околностима, каже Харадинај, нема поделе или размене територија.

Амерички председник Доналд Трамп затражио је од свог саветника за националну безбедност Џона Болтона да позове руског председника Владимира Путина у посету Вашингтону на јесен, саопштила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс. Разговори о томе су већ у току, навела је Сандерсова на свом Твитер налогу. Истовремено, Трамп је изјавио да ће уколико договори постигнути са руским председником у Хелсинкију пропадну он бити најгори непријатељ Владимира Путина којег је икада имао, преноси Спутњик. С друге стране, истакао је како цени прилику за унапређење односа Америке и Русије, чак и након тврдњи америчких обавештајних агенција да је Москва у више наврата покушала да се меша у америчке председничке изборе 2016-те године. Оценио је како је слагање с Путином и Русијом свакако нешто позитивно.

Годину дана после два трагична случаја у београдским центрима за социјалну рад, када су у породичном насиљу убијене две жене, ресорно министарство први пут пред јавност излази са конкретним предлозима за реформу система социјалне заштите. У обимној студији, која ће од сутра грађанима бити доступна на сајту Владе, наводи се да су кључни изазови повећање броја запослених и реорганизација. Министар за социјалну заштиту Зоран Ђорђевић обећава и повећање плата, као и обнову центара.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи