Којекуда, реприза

У славу старих сплавара, који су реком Дрином превозили грађу, у јулу сваке године, тачније сваког трећег четвртка у јулу, одржава се "Дринска регата".

Првобитно је организована у знак сећања на поменуте сплаваре са Дрине, који су доласком модерних времена и нових начина превожења терета изгубили своји посао и, након изградње хидроелектране, морали да се повуку. Али временом се Дринска регата претворила у тродневну спортску, кулинарску и еколошку манифестацију.

Тада реком заплови стотине, што правих сплавова од тарских четинара, што чамаца и разноразних оригиналних пловила са више хиљада учесника, али и плутајући шанк, а такође и сплав са роштиљем и трубачи на води.

Кажу, потребно је доћи само први пут. После нико и не помисља да пропусти иједну Регату, што нас доводи до закључка да је учесника из године у годину све више. Исправан закључак - долазе читаве породице, комшије, рођаци...  

Шаролика скупина више хиљада људи у та три дана ужива у узбудљивој лепотици Дрини, која сва пршти од цике и весеља. Баш то је наша Којекуда прича, а причају је, опет, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Радио Београд 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара