Српски на српском

Манифестација "Тесла дани" одржава се од 2014. године, када је организован "Тесла дан" у десет градова широм Србије, коме је присуствовало више хиљада посетилаца. Наредне године уследили су једнонедељни "Тесла дани", а 2016. обележено је 160 година од рођења Николе Тесле и од тада читав јул у Србији је сваке године у знаку великог научника.

Дакле, манифестација није нова, али ја никако да стигнем, што би рекли аналитичари, језички да се осврнем на овај празник науке. И, овога пута, уместо уобичајеног гунђања, предлажем да по угледу на "Тесла дане", занемаримо старе називе манифестација и назовемо их - Мокрањац дани, Данило Бата Стојковић дани, Мишић дани, и Ћирило и Методије дан - нарочито овај последњи, јер је скоро установљен, а и тиче се описмењавања...

Овога пута организаторе "Тесла дана" кудим, а за промену - новинаре хвалим! И то зато што су својим речима овако описали манифестацију: "Приче о Николи Тесли и Ђорђу Станојевићу, обиласци хидроелектрана, експерименти и радионице инспирисане животом и делом ових научника, временом електрификације и индустријализације, део су 'Теслиних дана'." Браво за новинаре! Какви "Тесла дани", то су "Теслини дани". А вече посвећено Тесли већ традиционално организује Удружење Теслин торањ у Србији, у сарадњи са Удружењем инжењера и техничара Лесковца, градом Лесковцем и Народним музејем Лесковца. Е сад, да ли је са музејем или са музејом?

Глумац: Феђа Стојановић

Аутор и водитељ: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво