Гости из прошлости

Борбена, одважна, жестока и надасве даровита, важила је деценијама за краљицу Холивуда. Била је прва председница Америчке академије филмских уметности и наука, прва глумица која је од Америчког филмског института добила Награду за животно дело и прва по томе што је имала десет номинација за награду Оскар, коју је два пута добила за најбољу главну улогу.

Била је и најплаћенија и најпопуларнија холивудска звезда од 1940. године до средине педесетих. Поред Кетрин Хепберн, по оцени Америчког филмског института, сматра се најбољом глумицом двадесетог века. Изванредан таленат и маестрална извођења пред филмском камером донела су јој славу једне од најпоштованијих звезда свих времена.     

Бирала је карактерне улоге женских ликова тешке нарави, а редитељи и сценаристи пристајали су на свакакве уступке само да би остала на снимању. Ексцентрично, хировито понашање, беспоштедни коментари, али изнад свега снажна, самосвојна личност, донели су јој и статус геј иконе.

Није била класична холивудска заводница, а ни повучена, само каријери посвећена глумица. Носила је, за тадашњу слику о жени, несвакидашњу снагу и храброст. Није оклевала да пред било ким каже шта мисли или уради шта жели. Представљајући самосвесне, одважне, непокорне женске ликове, помогла је многим женама, али и мушкарцима, да остану верни себи упркос томе што их је околина осуђивала или одбацивала. За себе је рекла: „Била сам бескомпромисна, оштра, необуздана, саможива, нетактична, превртљива и често непријатна... Претпостављам да сам заиста импресивна."



Наша гошћа из прошлости биће славна америчка глумица Бети Дејвис.

Аутор текста - Хана Гадомски 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво