Таласање - Земља чуда

Наставак приче о Косову у Србији после 2000. Шта се догађало након проглашења независности, па до новог циклуса преговора? Да ли је обраћање Међународном суду правде могло да има другачији исход од онога у лето 2010? Да ли је било неизбежно да Европска унија преузме посредовање у преговорима о Косову од Уједињених нација?

„Сматрамо да је на правном терену наша аргументација најјача... и да је међународно право прекршено у случају једнострано проглашене независности КиМ." (Вук Јеремић, министар спољних послова, августа 2008.)

„Декларација о независности од 17. фебруара не крши међународне правне норме." (председник Међународног суда  правде Хисаши Овада, јула 2010.)

„Мислим да не треба да будемо наивни... Заиста не верујем да би другачије формулисано питање довело до другачијег исхода."( Саша Обрадовић, главни правни заступник Србије пред Међународним судом правде, августа 2010.)

„Изместили су разговоре из Уједињених нација у Европску унију, довели Еулекс на Косово... морали смо да почнемо да се боримо из почетка." (Александар Вучић, 2017.)

„Да то није учињено, Србија би била заустављена на путу европских интеграција." (Борис Тадић, 2018.) 

Аутор: Тања Милекић

Радио Београд 1, 11.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво