Таласање - Земља чуда

Наставак приче о Косову у Србији после 2000. Шта се догађало након проглашења независности, па до новог циклуса преговора? Да ли је обраћање Међународном суду правде могло да има другачији исход од онога у лето 2010? Да ли је било неизбежно да Европска унија преузме посредовање у преговорима о Косову од Уједињених нација?

„Сматрамо да је на правном терену наша аргументација најјача... и да је међународно право прекршено у случају једнострано проглашене независности КиМ." (Вук Јеремић, министар спољних послова, августа 2008.)

„Декларација о независности од 17. фебруара не крши међународне правне норме." (председник Међународног суда  правде Хисаши Овада, јула 2010.)

„Мислим да не треба да будемо наивни... Заиста не верујем да би другачије формулисано питање довело до другачијег исхода."( Саша Обрадовић, главни правни заступник Србије пред Међународним судом правде, августа 2010.)

„Изместили су разговоре из Уједињених нација у Европску унију, довели Еулекс на Косово... морали смо да почнемо да се боримо из почетка." (Александар Вучић, 2017.)

„Да то није учињено, Србија би била заустављена на путу европских интеграција." (Борис Тадић, 2018.) 

Аутор: Тања Милекић

Радио Београд 1, 11.05

број коментара 0 пошаљи коментар
Таласање Таласање

Аутор:
разни аутори

Животне теме, атрактивни гости, добро расположење, анализа актуелних дешавања, вести из земље и света, најбољи водитељи и музика. [ детаљније ]