Којекуда, реприза

Ракија се у нашем народу правила одувек, и у миру и у рату. Њоме су се дочекивали и испраћали гости, наздрављало у важним тренуцима, али је служила и као превентива и лек. Тако је умногоме остало и до данас, те је тешко наћи сеоско домаћинство које не пече ракију, најчешће шљивовицу.

Она може бити мека или љута, а када се у њу ставе лековите биљке и одлежи на сунцу, она поприми њихова благодетна својства и постане траварица.

Миодраг Лазић из Жагубице у свом крају већ деценијама слови за одличног учитеља, али и за врсног произвођача ракије. Од када је пре три деценије, стигао у Жагубицу, где га сви знају као Мију Учу, савесно учи и оцењује децу. Међутим, од пре неколико година познат је и по својој ракији шљивовици препеченици, обогаћеној пажљиво одабраним и дозираним соком од листа, цвета или плода петнаест лековитих биљака.  

Иако се може пити у свакој прилици, ово није обична ракија, она здраве крепи, а болесне лечи. То је пиће хомољских стогодишњака, њихов лек, а то се осети у првом гутљају, па је у чашицама тешко претерати, а ни на главобољу се нико није жалио.

Ово је прича о доброј, лековитој ракији, а забележиле су је, крајем прошлог лета, на обронцима Хомољских планина, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Радио Београд 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво