Време спорта и разоноде

На недавно одржаном Купу Србије у стрељаштву, Милица Бабић освојила је две медаље, следи државно првенство, од кога такође доста очекује. Зарад гостовања у нашем породичном магазину, млада спортисткиња прескочиће један тренинг, биће то идеална прилика да сазнамо како напредује каријера шампионке у гађању ваздушном пушком. Тим пре што Милица није тако често у свом граду, јер је студент на Универзитету Западна Вирџинија, већ је била и студентски првак САД у својој дисциплини, после тријумфа у Коламбусу, на Унивезитету државе Охајо. Овог лета, поред осталог, бранила је боје Србије и на Медитеранским играма у Тарагони.

Српски аутомобилиста Милош Павловић добио је још једно велико признање: као фабрички возач Ламборгинија, представљаће славни италијански бренд током њиховог наступа на чувеном "Фестивалу брзине" у Гудвуду. Колико то значи, објасниће нашим слушаоцима директно из Енглеске.  

Данас се, од 16 часова, у Санкт Петербургу, у утакмици за треће место на Мундијалу у Русији састају Белгија и Енглеска, док је финале заказано за сутра, у 17 часова по нашем времену, у борби за титулу су Француска и Хрватска, и то на стадиону `Лужњики` у Москви, одакле се лопта први пут закотрљала пре месец дана, на старту Светског првенства. О Мундијалу данас и из једног другог угла, о томе како су бранили чувари мреже на шампионату планете, ко се посебно истакао, ко очарао а ко разочарао, све то уз говор података, говор статистике, као и уз стручни коментар једног од наших најпоузданијих тренера голмана Рајка Терзића.  

Наш главни град је од данас до 24. јула домаћин Светског првенства у пливању перајима и брзинском роњењу. Очекује се учешће представника педесетак земаља, са разних континената, а више информација о овом атрактивном такмичењу дознаћемо од Божане Остојић, председнице Савеза организације подводних активности Србије и чланице Извршног бироа Светске ронилачке федерације.  

Кружи прича по којој су мушкарцима најважније споредне ствари на свету фудбал и- стрипови. Многи од нас одрастали су уз своје омиљене цртане јунаке, и данас памтимо неке реплике, дијалоге или савршено нацртане радове мајстора стрипа. Издавачка кућа `Весели четвртак`, после десет година постојања и објављених 750 издања, одлучила је да оживи чувену `Златну серију` и тако озваничи нову етапу у константној борби за омасовљење културе стрипа. У гостима нам је уредник Веселог четвртка Душан Младеновић, један од најбитнијих пропагатора девете уметности. 

Млада уметница и докторанткиња ФЛУ у Београду, Надежда Кирћански, добитница је Награде "Димитрије Башичевић Мангелос" за 2018. годину. Како је истакао жири у образложењу овог престижног признања за младе уметнике у Србији, Надежда је "приказала капацитет да се на непосредан начин бави актуелним друштвеним феноменима". У наш студио долази непосредно пред затварање самосталне изложбе у Дому омладине Београда.  

И ето нас опет код стрипа- додуше `Суперсмедеревца`, о коме је реч, треба доживети и схватити мултимедијално. Он је више од цртежа на хартији, начин живота, мало ишчашеног, помереног, али свакако интересантног, не само за оне који имају срећу да су житељи древног града на Дунаву. Двадесет година постојања овог лика-суперхероја обележено је објављивањем истоимене монографије, издавач је кућа `Бесна кобила`. Аутори `Суперсмедеревца` су Милош Трајковић, илустратор и графички уметник из Њујорка и Иван Тобић, писац и музичар. У својству продуцента и организатора, у студио нам долази Анђелка Ђукић. 

Држећи се опробане девизе `од свега по мало, за сваког по нешто`, у данашњој емисији обраћамо се и љубитељима лепе речи преточене у стихове. После две године затишја, удружење `Поета` поново организује песничке сеансе на Бановом брду, али и у другим деловима Београда. Замишљено као подршка песницима и непотврђеним талентованим ствараоцима, ово удружење заиста много помаже, објављује књиге, организује књижевне вечери и поетске сусрете, сарађује са сродним удружењима у земљи и инстранству. Обележићемо нови почетак `колективног песниковања` гостовањем чланице `Поете` Весне Вујовић. 

Да врхунска спортска достигнућа могу под руку с школским усавршавањем, доказује и рукометашица, наша државна репрезентативка, иначе чланица Бреста и званично најбољи пивотмен франуског шампионата. Слађана Поп- Лазић ово лето памтиће и под драгоценој факултетској дипломи.

Данас почиње Европско првенство у ватерполу у обе конкуренције- даме од 18.30 играју са селекцијом Немачке, чућемо селектора Дејана Јововића, као и голмана мушке репрезентације Бранислава Митровића и бека Николу Јакшића, прву утакмицу наши момци у Барселони играју са Румунијом. У Шапцу се спремају за Kоњичке свечаности. Идемо и у сусрет Дринској регати у Бајиној башти, Гитаријади у Kуршумлији, рок фестивалу `Green Harts festu` у Сокобањи, Етно фестивалу у Kладову, фестивалу амбијенталне и етно музике `Kарусел 2018.` у Чачку, као и `Рокенрол сабору` у Лучанима. У галерији института `Сервантес` у Београду отворена је изложба фотографија под називом `Јунаци спорта`.

Уз остала дешавања, најављујемо Међународни студентски фестивал фолклора, ликовну колонију Совљак у истоименом селу крај Богатића, Сајам народног умећа и стваралаштва у Деспотовцу, фестивал електронске музике на Палићу, Аласке вечери у Великом Градишту. Љубивоје Ршумовић представља се фотографијама које је сам сликао, на изложби у Галерији РТС-а. У селу Прислоница код Чачка одржаће се традиционални сабор фрулаша Србије под називом `Ој, Мораво`. У Српском народном позоришту у Новом Саду почеле су пробе `Kрваве свадбе`, Федерика Гарсије Лорке, у режији Игора Вука Торбице, док у Позоришту на Теразијама раде на мјузиклу `Тотални преокрет.` У Врњачкој Бањи с нестрпљењем ишчекују Међународни врњачки карневал.

`Арт 55` у Нишу, као и о концерту гудачког квартета `Волмонд` у Народном музеју у Зрењанину. Са другог по реду интернационалног фестивала туристичког и еколошког филма, чији је домаћин Врмџа, село подно Ртња, јавиће нам се колегиница Ивана Весић, док Владимир Џудовић прати дешавања на филмском фестивалу на Палићу. Говорићемо и о `Фантази фудбалу`, пропратној игрици Светског фудбалског шампионата у Русији. У оквиру `Kултурног лета` на Палилули, одржаче се књижевно вече и промоција романа `Профајлер`, ауторке Тамаре Kучан. 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво