Време спорта и разоноде

Владимир Јовић је шампион Србије у категорији до 66 килограма, државни и балкански рекордер, уједно и спортски тренер с међународном лиценцом за пауерлифтинг и фитнес. Биће један од гостију првог јулског издања породичног магазина Радио Београда 1, уз интересантне приче из света спорта с којим се успехом бави.

Први дан четврфиналних надметања на Светском првенству у Русији је за нама, сада је већ познато да ће и нови шампион поново бити са Старог континента. Место у полуфиналу јуче су обебедиле селекције Француске и Белгије. Игра се модеран,динамичан фудбал, са много трчања, доста стартова, уз набој који носи ова популарна игра.

О суђењу на јучерашњим утакмицама, с нагласком на арбитражу Милорада Мажића у утакмици нерава, говори наш гост Дејан Недић, председник Судијске организације фудбалских арбитара Београда. О утакмицамаи квалитету фудбала - из студија Радио Београда 1, Миодраг Живаљевић, некадашњи фудбалер Партизана, потом и са интернационалном каријером у Немачкој, Француској и САД. Заједно ћемо најавити и данашње утакмице Енглеска- Шведска и Русија- Хрватска.

Управо у време емитовања овог породичног магазина, љубитељи фудбала и спортски посленици на Новом гробљу у Београду опраштају се од спортског стручњака за пример, фудбалског зналца, тренера Славка Јовића. Радо је гостовао у нашим емисијама минулих година, увек је имао шта да каже, као човек који је с клупе водио тимове ОФК Београда, Напретка из Крушевца, Новог Пазара и Хајдука са Лиона у елитним такмичењима. Са Силексом из Кратова освојио је антологијску титулу првака за овај македонски клуб, био је и шеф струке Јединства из Бијелог Поља у лиги Црне Горе, док је екипу Леотара из Требиња у више наврата предводио у Премијер лиги Босне и Херцеговине. Тужном приликом подсетићемо се и осталих тренерских епизода Славка Јовића, тихог, ненаметљивог, одмереног стручњака, пуног знања и поштовања за играче, колеге-тренере и читаву спортску јавност.   

На недавно одржаном Светском средњошколском првенству у баскету 3 на 3, чланице женске репрезентације Србије биле су више него успешне. Састав кога су чиниле Сара Опачић, Данијела Ковачевић, Марија Иванић и Славица Симеуновић освојио је сребрну медаљу. Предводио их је тренер Марио Анић- све заједно видимо их у тренуцима славља, у присуству Жељка Танасковића, председника Савеза за школски спорт Србије. Пред микрофоне Радио Београда 1 долазе селектор Анић и једна од `сребрних` играчица, Данијела Ковачевић.

У оквиру 50. фестивала `Калемегдански сутони` , вече ауторске и популарне музике у Уметничком павиљону `Цвијета Зузорић`, под називом `Веруј`, одржаће млада пијанисткиња и солисткиња Ана Стефановић, са гостима. Пола века на отвореном ове смотре у организацији Музичке омладине Београда, уз бројне друге садржаје, биће обележено и овим програмом, у коме ће Стефановићевој  подршка на сцени бити виолисткиња Јелена Пејановић, као и Миша Крстић и хор `Balkan singin orchestra`.

У госте нам долазе и чланови групе `Misty`, са потпуно новим снимком, тек изашлим из тоонског студија `Одисеја`, Владимира Рацковића. Рокери са искуством одлучили су се за обраду песме `Soul brothers six`, Џона Елисона, која је до сада имала преко 50 кавер верзија широм света, али је и даље захвална за оне који у музици заиста уживају, попут наших гостију. Најпре су је свирали само за своју душу, потом одлучили и да је забележе, под називом `Она је дивота`, премијера је у овој емисији. Гост у студију је бубњар Мирољуб Вилотијевић.

Готово нестварно звучи  податак да Србија годишње има око око 4 хиљаде манифестација туристичко- културног карактера. Има, додуше, и оних на којима се само пије и једе, али зато смо ми ту да вам препоручимо оне које заиста имају своју димензију и `место под сунцем` на овом нашем небу. Најавићемо традиционални фестивал `Царевчеви дани` у Великом Градишту, `Мишићеве дане` у општини Мионица, Фестивал европског филма на Палићу, Међународни фестивал фолклора у Бујановцу, као и смотру изворног народног стваралаштва `Мачванска лила`, која се одржава у селу Белотић, код Богатића.  

`На Морави воденица стара`- назив је манифестације која се одржава у Алексинцу. Фестивал `Култура различитости` дешава се у селу Крушчица код Беле цркве. `Игре без граница` одвијаће се у Делиблатској пешчари и општини Алибунар. Од 1982. године трају `Златне руке Сокобање`, па ће их бити и овог лета у лековитом месту подно Озрена. Све је спремно и за традиционалне `Чобанске дане` у Косјерићу.  

У поводу Петровдана, одржаће се бројне манифестације, помињемо тек неке од њих - Петровдански сабор у Бадњевцу код Баточине, Петровдански етно сајам у Јагодини, Петровдански сабор `Надигравање за дукат`, у крупањском селу Добри Поток, затим Петровдански сабор у организацији београдске општине Савски венац, док планинарски клуб `Рунолист` организује Петровдански поход на Јухор. Најавићемо и Овчарско- кабларску регату у Чачку, на Западној Морави, као и Дринску регату у Љубовији.

У селу Ђурђин код Суботице, одржаће се такмичење жетелаца у ручном кошењу жита, ни овог лета неће изостати атрактивна `Косидба на Рајцу`. У селу Куцура крај Врбаса, КУД `Жетва` организује традиционалну Куцурску жетву. Биће речи и о предстојећем `Театру у тврђави`, чији је домаћин Смедерево. Плесни `Балкан данце пројецт` вечерас је део програма на фестивалу `Башчаршијске ноћи` у Сарајеву. Тридесет девети сусрет акварелиста у току је у Савременој галерији Зрењанина, отворен је јулски циклус изложби Културног центра Београда, а једна врло интересантна одржаче се од 9. јула у Малој галерији УЛУПУДС-а. Ауторка Ксенија Јакић- Марковић насловила је `Под сукњом Мадам Тенардије`.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво