Читај ми!

''Кројцерова соната''

Јасмина Јанковић, пијанисткиња, говори о томе зашто воли књижевна дела Лава Николајевича Толстоја, и о томе зашто је лично везана за Толстојеву причу ''Кројцерова соната''. Ова прича, антологијске вредности, припада позној фази Толстојевог стваралаштва, када је он отворено критиковао друштво и у својим делима износио узнемирујуће моралне дилеме. Кроз грозничаво приповедање главног јунака ове приче, Позднишева, који је убио жену, Толстој излаже оштрој критици многе институције друштвеног живота, а међу њима и институцију брака. Брачни живот, по јунаку ове приче, а сличног мишљења је био и Толстој, често је пун хипокризије, заснива се на погрешно постављеној сексуалности, и далеко је од праве љубави.

Јасмина Јанковић је дипломирала и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Арбо Валдме. Усавршавала се у Москви и Паризу. Остварила је трајне снимке за Радио Београд и тиме отргла од заборава до сада ретко извођене и потпуно заборављене српске композиторе.

У емисији Јасмина Јанковић говори о свом доживљају приче ''Кројцерова соната'', о томе како види моралне дилеме назначене у овом делу, о Толстојем схватању и доживљају музике, и о томе како она, као особа посвећена музици, види везу између књижевног и музичког стваралаштва.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи