Читај ми!

Милан З. Влајинац

''Сви треба да будемо начисто с тим: да се не може ништа с трајним успехом учинити за народ, ако се немају тачна сазнања о народу, а да се таква сазнања могу имати само онда ако се буде пошло од народа и ишло устопице с народом. Зато: од народа о народу – с народом за народ мора бити мисао водиља за сваког оног који народ истински воли и жели му добра.''

Овим речима Милан З. Влајинац завршава предговор књизи ''Пољска привреда у народним пословицама''. Милан З. Влајинац (1877-1964) био је аграрни економ, етнограф, лексиколог, службеник у Министарству пољопривреде, професор Пољопривредно-шумарског факултета у Београду. О овом значајном, а данас неправедно заборављеном човеку, који је истински волео свој народ, и који му је посветио живот и сву своју радну енергију, говоримо у вечерашњој емисији ''Код два бела голуба''.

Дело Милана З. Влајинца је веома разнородно. Бавио се многим научним дисциплинама: аграрном економиком, правном историјом, етнографијом и историјском истографијом, фолклористиком, лексикографијом. Заслужан је за пошумљавање Кошутњаака, написао је више дела о народним обичајима и народним умотворинама, као и велики ''Речник наших старих мера у току векова'', дело које је и данас релевантно и актуелно.

Временом је рад и дело овога човека прекрио незаслужени заборав. Ова неправда донекле је исправљена телевизијском емисијом посвећеном њему, коју је реализовала Радио телевизија Србије у оквиру циклуса ''Заборављени умови Србије''. Посебно је драгоцено то што је тада, 2007. године, РТС издаваштво, у оквиру своје едиције ''RARA'', поново објавило капитално дело Милана З. Влајинца ''Пољска привреда у народним пословицама''.

Аутор емисије: Војислав Карановић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво