Моја књига

Олгица Милојевић, политиколог, говори о томе како је открила роман ''Дезоријентисани'' Амина Малуфа и зашто јој је ово дело лично значајно. Роман ''Дезоријентисани'' тематизује искуство избеглиштва, странствовања, верности и издаје...У његовом средишту налази се оно што је обележило многа дела настала протеклих деценија, а то је проблем идентитета. Шта је човеков истински лик, коме он припада, са којом заједницом се идентификује, шта човека заправо одређује, нека су од питања са којима нас овај роман суочава.

Амин Малуф, француски писац либанског порекла, у ово дело уградио је своје лично животно искуство. Живот у Либану, доживљај грађанског рата, одлазак из земље, покушаји да се изгради живот у новој средини, - искуства су која су обележила како судбину тако и књижевни свет Амина Малуфа. Дело говори и о томе да изгнанство унутар човекове душе ствара пукотину, која доводи до позиције дезоријентисаности. Покушај главног јунака овог дела да организује сусрет пријатеља из младости, од којих се већина расула свуда по свету, завршиће се горким сазнањем да је сваки човек на неки начин странац, без обзира где живи. Роман ''Дезоријентисани'', који је написан на француском језику и објављен 2012. године, говори о односу Истока и Запада, о човековој потреби да некоме припада, о томе да у животу нема лаких и унапред припремљених решења. Дело потцртава и став да избори које чинимо одређују не само нашу животну причу него и наше унутрашње биће.

Олгица Милојевић је дипломирала на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Консултанткиња је за комуникације и теме родне равноправности. Ангажована је више од 15 година на вођењу и реализацији многих друштвено ангажованих кампања, конференција и семинара у земљи и иностранству.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво