Време спорта и разоноде

Фотографија с наше насловне стране није из Русије, већ са међународног фестивала балона у Крушевцу, али је ових дана и тако читава планета у знаку црно-беле `бубамаре`. Наши `орлови` синоћ су одиграли и другу утакмицу на Мундијалу, утисци се још слежу . Репортери  Радио Београда 1 Владе Радичевић и Милан Биговић, дабоме, јављаће се са лица места, послати бројне прилоге и разговоре с фудбалерима и члановима стручног штаба репрезентације Србије, а и данас ћемо утврдити да ли и с колико пажње Светско првенство прате и познате личности нашег јавног, културног и уметничког живота, као и шта очекују од нашег државног тима у последњем групном мечу на шампионату, са селекцијом Бразила.

Као најважнија споредна ствар на свету, како га много од миља зову, фудбал је и данас, дакле, у центру пажње светске јавности.

Ипак, испратићемо и низ интересантних манифестација које се одржавају широм земље, јер их Србија заиста има доста, разноврсне су, занимљиве, атрактивне за око. Једна од њих је већ поменути интернационални фестивал балона у Крушевцу, који се одржава од 29. јуна, а издвајамо истог датума још и `Гитаријаду Војводине`, која се одржава у Кисачу. Биће занимљиво и у Зрењанину, где се одржава међународни фестивал и такмичење дувачких оркестара `Бегеј фест`.

У Кушићима код Ивањице, познатима по сеоском туризму, сутра се одвија Јаворски сабор двојничара и старих музичких инструмената `Кушићи 2018`. У Кањижи ће 30 јуна бити организавоно `Такмичење нација у кувању без граница`. Најављујемо и ликовну колонију у Деспотовцу, као и Смотру фолклорних ансамбала села Србије, предвиђену за два последња дана месеца јуна, у Кличевцу крај Пожаревца.

Фестивал монодраме и пантомиме традиционално се дешава у Земуну, ове године од 28. јуна до 1. јула. У Жагубици је за 29. и 30. јун предвиђена манифестација `Врела Хомоља`. Престижни Бриселски институт за укус и квалитет хране наградио је српске чварке и свињску маст произвођача из околине Младеновца, чији директор Грегор Губеринић говори о овом међународном успеху. 

У Доњем Милановцу 29. јуна одржавају се Аласке вечери, уз лов на сома бућком и друге атракције. Риболовачке информације стижу нам и из београдске општине Палилуле, где такође организују занимљива дешавања за пецароше. У знак сећања на прослављеног одбојкаша, камп са његовим именом биће одржан у две смене у Гочу, повише Врњачке Бање, уз учешће малишана из свих крајева Србије и позната имена одбојкашке тренерске струке. 

У петак ће у Лесковцу бити одржана 20. Балканска смотра младих стрип аутора. И ове суботе идемо у сусрет фестивалу ЕXIT и његом млађем брату, манифестацији `Sea dance`, која ће се одржати током лета у Буљарицама, поред Петровца на мору.

Премијера плесне представе `Ализа` , израелског кореографа Идо Гидрона, у копродукцији УК Вук и Института за уметничку игру, предвиђена је за сутра на сцени `Александар Поповић`, поменутог културног здања. 

Сазнаћемо, током емисије, како протиче културно лето у Алексинцу, најављујемо и још једну премијеру, овога пута са сцене националног театра. У Народном позоришту први пут - `Аndrеа Chenier`, уз учешће бројних познатих имена овдашње оперске сцене, међу којима је и наша саговорница Љубица Вранеш, мецосопран. Током емисије чућемо и уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, а поделићемо и низ бесплатних улазница за кутурна дешавања у Београду- за то су овога пута задужени Опера и театар `Мадленијанум`, Дом омладине Београда, Културни центар Чукарица и `Академија 28`.

Екипа Кроса РТС-а налази се у Свилајнцу, где се одржава камп за нашу децу из дијаспоре.

Музички пикник Београдске филхармоније предвиђен је за сутра на Новом Београду. Упознаћемо и један симпатичан хор, који тврди `Бићемо прваци света`, представиће нам их песникиња Оливера Оља Јелкић, чији су стихови коришћени управо за ову песму. `Љубавни живот Будимира Трајковића` биће приказан 29. јуна на отвореном у Крагујевцу, уз присуство редитеља Дејана Караклајића. Удружење `Тачка сусретања` у Вршцу приређује промоцију књиге `Румунски путници у Србији`, историчара Мирче Марана. Ликовна изложба слика и хаљина Данијеле Одабашић биће отворена прексутра. Најављујемо и серију изузетних музичких догађаја на `Коларцу`, затим изложбу Александре Милошевић, вишег кустоса Музеја позоришне уметности, као и по једну изложбу и промоцију у Народном музеју Зрењанина.

У Ранчићевој кући у Гроцкој отворена је изложба Иване Кнежевић, у малој галерији УЛУПУДС-а у уторак ће бити представљена изложба фотографија Чедомиле Маринковић, под називом `Шатор за дуга растајања`. Данас и сутра у Музеју афричке уметности одржава се атрактивни `Афро фест`

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво