Новости дана

Грчка и Македонија потписале су споразум којим се предвиђа да ново име бивше југословенске републике буде Република Северна Македонија. Споразум о решавању македонско-грчког спора око имена и стратешком партнерству две земље су, у месту Псарадес на грчкој обали Преспанског језера, потписали шефови дипломатија Никос Коцијас и Никола Димитров у присуству премијера Алексиса Ципраса и Зорана Заева. Присуствовали су и шефица европске дипломатије Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Македонски премијер Зоран Заев је изјавио да је држава поносна што је изабрала "решење које уједињује". Додао је да је тај свечани чин "израз посвећености проналажењу решења које је у интересу будућности и грађана две државе".

Грчки премијер Алексис Ципрас је сусрет у месту Псарадес окарактерисао као "историјски састанак". Договор око имена Македоније је оценио као патриотски и позвао је грађане обе земље да га прихвате без предрасуда.

 

Свих 14 МИГ-ова 29, до краја ове године или најкасније почетком следеће, биће у летном стању и чуваће наше небо, најавио је министар одбране Александар Вулин и додао да ће се поред ремонта наставити са модернизацијом. Најавио је и да ће до краја године војска и полиција добити по један хеликоптер ХА-145 ЕМ. Према његовим речима, интензивно се уз набавку опреме одвија и обука пилота, и обнављају се копнена војска, ваздухопловство и речна флотила. Вулин је рекао да је важно што је Србија војно неутрална земља, па може да се наоружава и на истоку и на западу. ''Немамо територијалних претензија према било коме, немамо разлога да нападнемо било кога'', али морамо да будемо јаки да заштитимо наш територијални интегритет, каже министар Вулин.

 

У пуцњави, која се ноћас догодила испред кафића у центру Ниша рањен је полицијац, нападач, радник обезбеђења угоститељског објекта и још три особе. Полиција је ухапсила 32-годишњег нападача и одређено му је задржавање до 48 часова. У Клиничком центру у Нишу смештено је 6 повређених.

Полиција интензивно трага за двојицом мушкараца који су били у друштву нападача.

 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је за РТС да је исказ који је у полицији дао новинар из Беле Цркве Стефан Цветковић пун нелогичности. Полиграф је, каже, показао да одговори на нека питања нису били тачни, а нејасноће уносе и сат нађен поред места наводне отмице и сведочење новинара да га је неко пратио. Извештај је прослеђен тужилаштву, а Цветковић ће данас бити код куће, навео је министар Стефановић.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи