Доживети стоту

Поводом Међународног дана борбе против насиља над старијима - 15. јуна, прве минуте емисије посветићемо положају људи трећег доба у Србији. Да ли је насиље над старијима најбоље чувана породична тајна и да ли се та појава никог не тиче? Како помоћи жртвама? Какво је стање људских права данас у нашој земљи? Ово су нека од питања на која одговоре тражимо од наше гошће, поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић.

Минуте за здравље посветићемо тегобама са варењем које узрокује неправилан рад гуштераче или панкреаса. Сазнаћемо зашто је ова жлезда важна за здравље људи и који упални и малигни процеси могу да укажу на њен поремећај. Асс. др Срђан Марковић, гастроентеролог из КБЦ "Звездара" у Београду, каже да су дијагностика и терапија доступне нашим пацијентима и на нивоу су стандарда развијених земаља света.

У рубрици за културу представићемо записе Мишела де Монтења „Огледи" из 16. века, а у преводу Изабеле Константиновић и Татјане Шотре. У историјској радио-читанци ћемо се вратити у време Великог рата када је Американка Мејбл Грујић, при крагујевачком Црвеном крсту, помагала српским рањеницима заједно са Флором Сендс.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница: Бранкица Јанковић у Студију Радио Београда

(Фото: Данијела Шеган)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво